Skolresestöd för andra stadiets studerande

Fick förra veckan en jätte bra fråga från ett par ungdomar från Jakobstads Gymnasium, gällande skolresestödet. För ca ett år sedan togs lagen om obligatorisk läroplikt för alla under 18 år i kraft, det vill säga att alla efter grundskolan skall söka sig till en andra stadiets utbildning. Denna skolgång skall även vara gratis, allt från material till skolresor. 
 
Detta har varit lite otydligt för en del studerande, speciellt kanske de som bor i en kommun utan andra stadiets utbildning (här i vår nejd så har inte ex. Larsmo kommun någon andra stadiets utbildning) så då måste man helt enkelt söka sig till en annan kommun. Förr fick du från kommunen ett skolresestöd, men nu får du det stödet direkt från FPA (kela). 
 
 
 
 
Du får skolresestöd om du
  • Går på en andra stadiets utbildning (ex. gymnasium eller yrkesskola)
  • Du reser till och från skolan minst 10 dagar i månaden
  • Om du har minst 7km en riktning (från hemmet till skolan) 
  • Du kan få skolresestöd för kollektivtrafik, skolskjuts och egen transport
 
 
 
Om vi tar vår nejd som exempel: Studeranden från Larsmo med mer än 7km till skolan (mer än 10km om du är över 18) kan söka om skolresestöd om man går i ex. Jakobstads Gymnasium, Kronoby Gymnasium, YA eller Optima. Ungdomar från Jakobstad, Pedersöre, Kronoby eller Nykarleby som vill gå i en skola i en annan kommun har också rätt att få skolresestöd. Har ett par exempelv här nere. 
 

 
"Hur mycket kan jag få i resestöd?"
 

 
Du är under 18 år och har mer än 7km till skolan. Ex. du som bor i Risöhäll eller ännu längre och skall till Jakobstads Gymnasium, Optima eller YA i Jakobstad. Du åker med Matkahuolto.
-> För en biljett betalar du 0,00€/mån
HUR: Du behöver bara ett intyg från skolan som du ger till Matkahuolto! 

Du är över 18 år och har mer än 10km till skolan. Ex. du som bor i Jakobstad eller ännu längre bort och skall till YA i Bennäs (studerar till Närvårdare) och använder "tågbussen".
-> I månden kostar det dej ca 120€ (för tur-retur) men du får HELA SUMMAN ersatt av Kela.
HUR: Kontakta Ingsva och köp en seriebiljett/månadskort som du då kan ansöka om att få ersatt.
 
Du är 17 år, har blivit godkänd dispans och kör egen bil (gäller också över 18 åringar). Ex. du bor i Bosund och har en läseordning som skulle orsaka att din sammanlagda resetid och väntetid går över 3h/dag.
-> Du kan ansöka om att få ett resestöd på ca 126€/månaden för att du kör egen bil. 
HUR: Fyll i ansökan till kela
 
 

 
Det skall inte vara dyrt att ta sig till och från skolan!
 

 
Flashback från Penkkis 2012, då jag själv gick i Jakobstads Gymnasium
 
 
Med andra ord så kan ni spara väldigt mycket pengar på att söka om skolresestödet. Du som köper Matkahuoltos 44 turers biljett, så du som är förr 2004 eller senare så har alltså rätt att få dem helt gratis. Tidigare har de tagit en självriskkostnad på 43€ varje gång, eller i värsta fall har en del betalt 200€ för de biljetterna, men inte mer! Vissa betalar till och med 4€ för en väg varje dag, alltså 8€ tur-retur. På ett skolår skulle det bli över 1400€ i bara bussresor!
 
Du kan idag välja att gå i precis den skola som lockar dig, oavsätt vilken kommun den finns i, och du har rätt att få skolresestöd. Bor du i Nykarleby men hellre skulle gå i Jakobstads Gymnasium, ja men sök dit. Bor du i Kronoby och kan inte bo i internat men ändå vill gå i Optima, sök om stöd för att du hamnar köra med egen bil. 
 
bild: www.kela.fi
 
 

 
Tack för mig, hoppas detta hjälpte någon!
 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar