Dags att börja ta ställning

Detta inlägg är till dig, som känner att du har en egen åsikt, till dig som vill bo och leva i ett samhälle där rättvisa och jämställdhet skall vara a och o, till dig som känner att du inte vet riktigt var du kan vara med och bidra med din åsikt. Detta inlägg är till dig, som aldrig riktigt brytt dig om politik, och inte tar dig tid till att rösta.
 
 

 
Efter en tyst vår på bloggfronten, men en alltför hektisk och händelserik period på året 2020, vill jag nu bryta tystnaden och börja lyfta fram vad som försegår i vardagen. Under våren har jag varje månad lyssnat på ett avsnitt av favorit podden Hypat med Jennifer och Julia och känt att de lyfter fram alla de ämnen som jag själv följt med och diskuterat. Har flere gånger påbörjat inlägg som jag velat lyfta fram, men aldrig riktigt hittat en röd tråd. Nu har jag äntligen hittat både tid, lust och vilja till att lyfta fram något som verkligen berör både mig och hoppeligen andra som läser detta.
 
Den senaste tiden har bestått av både Corona diskussioner och Black Lives Matters, och dessa två har påverkat mångas tankegångar de senaste dagarna. Jag har följt med på både nyheter och sociala medier vad som sägs, hur folk tar ställning och hur Finland reagerat. Det som nu berört mig mest och fått mig att skriva inlägget ikväll var när jag scrollade på Facebook och såg Fridas inlägg på SU's hemsida om en publikation. 
 
 
 
 
Jukka Hankamäki, som är doktor i både filosfi och statsvetenskap, har gjort den forskning som han publicerat i form av en bok vid namn Totuus kiihottaa. I denna påstår han sig behandla hur det skett en uppdelning i media, där han skyller på dålig politik. Han må ha sina titlar som doktor och ha studera en hel del, men det han skriver i sin publikation är mer än nervärderande. Här är ett par uttdrag ur boken (översatta med underbara google translate så ni får klaga på översättningen. 
 
”Problemet med problemen är” kvinnans tyranni ”som har rådat i vårt samhälle, där kvinnor försöker generera sexuellt mervärde, önskvärt och socialt kapital på ett sätt som är bekant från den sociala utbytsmarknaden: genom att göra sin egen tillgång konstgjord svår. Jag förklarar faktiskt kvinnors klagomål och inbjudningar om att vara ”oönskade” i sina egna upplevelser. Genom att tilllvägagå med sex, försöker kvinnor skapa sexuellt värde för sig själva och tror att de är önskvärda, även om de inte är det. Det gamla talesättet säger att bara fula kvinnor påstår sig utsatta för trakasserier, precis som vackra kvinnor aldrig är feminister. ”

Han talar väldigt illa om kvinnor och sexualitet, och i en del av texten framkommer även hur han ifrågasätter att någon blir beskylld för våldtäkt och skriver "Ingen har emellertid kunnat motivera varför nekandet till sex skulle vara mer moraliskt motiverat än att initiera sex.". Att han dessutom skrivit att "finländska kvinnor har viljat hämnas på det finländska samhället genom att para sig med utlänningar" får mig verkligen att ifrågasätta hur han kan ha fått sin doktorstitel.  
 
 

 

Nu undrar säkert många varför jag så stort bryr mig om vad någon man skrivit i sin bok,
det ska ni få svar på. 

 

 

Denna publikation blev uppladdad och publcierad av tankesmedjan Suomen Perustas,
som är starkt sammankopplat till partiet Sannfinländarna. Denna tankesmedja får statlig finansiering på ca 120 000€ för sin verksamhet, och i deras styrelse sitter bland annat Sannfinländarnas presidentvalskandidat och Europaparlamentarikern Laura Huhtasaari, Matias Turkkila som är chefsredaktör för Sannfinländarnas egna tiding och an av utvecklarna till den invandringskritiserande hemsidan Hommaforum.org, Sannfinländarnas administratör Kai Järvikare, riksdagsledamöterna Ville Vähämäki och Riikka Purra samt Juho Eerola (vars assistent var medlem av den nynazistiska föreningen Finska motståndsrörelsen) och riksdagskandidaten Arto Luukkanen
 
Jussi Halla-Aho, som är Sannfinländarnas ordförande, ifrågasatt först varför man ifrågasätter och kritiserar finansieringen, och påstår att man även ifrågasatt Sannfinländarnas ungdomsorganisations finansiering. Han påstår även att tankesmedjan är självgående och att partiet inte har något att göra med publiceringarna.
 
När man ser på smedjans styrelse, där var och en har stark koppling till partiet, så blir jag mer än förbannad över att han påstår att de inte skulle ha kunna förhindra denna publicering. Även om han säger att det kan ha skett en miss i granskningen, så hävdar han att smedjan för fram viktig forksning och relevanta artiklar som partiet använder sig av. 
 
 
Nu på senaste tid har flera blickar riktats mot Sannfinländarna, då deras före detta riksdagsledamot Ano Turtiainen publicerat en hånfull och rasistisk bild av Georg Floyd på sin twitter. Han menar att han har yttrande frihet och borde inte bli straffad. Han har nu gått ur partiet och bildat sig ett eget parti, men sitter nog kvar i riksdagen. Detta är dock inte första gången som någon ur partiet publicerat rasistiskt, hatiskt och hånfullt innehåll, tyvärr händer det alltför ofta. 
 
Det som verkligen gör mej besviken är hur det ändå fortsätter att vara en av de största partierna i Finland för tillfället. Enligt de senaste opinionsmätningarna så har partiet näst mest stöd, och kommer fortsätta växa. Delvis sku jag gärna vilja veta var de gör dessa mätningar, men samtidigt ser jag på de senaste resultatet från ex. riksdagsvalet, där Sannfinländarna fick så mycket röster så de faktiskt blev det andra största partiet, och fick in hela 39 platser i riksdagen (jämfört med De gröna som fick 20 platser och SFP 9 platser). 
 
 
Mätning från början av juni 2020. Bild: yle.fi. 
 
 
Är det verkligen såhär det ska vara i Finland, att vi ska ha ett så stort parti där det finns massor med människor som står för sina rasistiska och hatiska åsikter, och som kastar hat gång på gång på finlandssvenskar. Ifall ni inte visste, så har vi även här i Österbotten tre stycken riksdagskandidater från Sannfinländarna. Av dessa så är en dömd för grov misshandel, i sitt plenumtal var det en av dem som jämförde asylsökande med skadliga främmande arter, och den tredje har länge varit med i den nynazistiska föreningen Suomen Vastarintaliike. 
 
Jag blir gång på gång lika förvirrad av hur detta parti får så mycket stöd, hur de samlar röster efter röster och folk verkar på riktigt lita och tro på kandidaterna. Jag minns bra hur jag underr riksdagsvalet 2019 flera gånger läste twitters med hat mot svenska språket, såg rasistiska påhopp och rent av sexistiska kommentarer av Sannfinländare, och ändå fick de så mycket stöd. Jag vill verkligen inte tro att det även år 2021 i kommunalvalet kan få så många röster, och få så mycket stöd av befolkningen. 

 

 

Så nu önskar jag av dig som läsare, att du tar dig tid att följa med vad som händer i Finland utöver Coronanyheterna. Öppna ögonen för vilka som sitter i vår riksdag, vilka som har plats i olika förtroende uppdrag. Jag vill verkligen tro gott om den finska befolkningen, speciellt av Österbottningarna och alla mina vänner, att ni inte kan låta vårt samhälle bli ett rasistiskt, sexistiskt och ojämställt lett samhälle. Jag vill verkligen hoppas att du i nästa val tar dig tid till att rösta, till att dela din åsikt och visa att vi kan mycket bättre.
 
 
 
Våga kommentera om du läser något hatiskt, våga säga stopp om du hör någon säga något rasistiskt, våga reagera när du ser att en annan människa nedvärderas på grund av deras kön eller ursprung. Våga stå för din åsikt, och om du inte vill göra något av de tidigare nämnda sakerna, så välj åtminstone ge din röst för ett mer jämställt och rättvist Finland. 
 
 
Tack till dig som orkat läsa detta!
 
 
 
 
Källa: svenska.yle.fi, eduskunta.fi, su.fi, 
jämställdhet - politik - rättighet
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar