Manligt och kvinnligt, en åsiktsfråga?

I fredags klickade jag publicera på en mycket kort text. Eftersom det var den internationella kvinnodagen ville jag uppdatera bloggen med något och det blev samma text som jag också använde på facebook. Sedan dess har jag inte hunnit kika in på blogg.se, och till min stora förvåning hade inlägget faktiskt skapa lite diskussion. För att jag verkligen vill lägga mer energi och tid på ämnet jämlikhet, tog jag mig tid denna tisdagkväll för att skriva ner mer av mina tankar och åsikter, också för att förtydliga lite från inlägget så det inte skapar missförstånd. 
 
Ida hade kommenterat en hel del bra saker, som faktiskt jag själv anser om kvinnor och män i Finland. vill därför ge dig, Ida, ett tack för att du tagit sig tid att skriva dina kommentarer. De innehöll mycket av det jag också tycker. Kände också efter att jag läst alla kommentarer, att jag vill fortsätta och lyfta upp mer om ämnet, så vi kör på. 
 
 

 

idajungell.com - 8.3.2019

Vad betyder jämställdhet för dig?

 För mig är jämställdhet en självklar sak, och något som borde tas i beaktande i alla val och beslut, speciellt när det kommer till arbete och utbildning.

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen, som infördes just för att uppmärksamma ojämställdhet världen över. Även om vi i Finland har kommit långt, så är vi tyvärr inte riktigt där ännu. Kvinnor har fortfarande i medeltal en lägre inkomst än män, familjeledigheten idag möjliggör inte att båda föräldrarna kan vara hem med barnen lika mycket, och det är fortfarande endast männen som har värnplikt i landet.

Detta är bara ett par av alla de orsaker till att ha en internationell kvinnodag! Vilken förändring skulle du vilja se i Finland för att det skulle bli ett mera jämställt land?

 
Det här var alltså min korta text jag publicerade på kvinnodagen och som jag nu vill öppna upp mer. Som jag nämner först, jämställdhet är för mig en självklar sak, något som alltid skall tasi beaktande och som ska värdesättas. I Finland har vi faktiskt kommit långt i frågan om jämlikhet mellan kvinnor och män, speciellt om man jämför med länder såsom Iran eller Angola (artikel), men vi har ännu en bra bit att gå. 
 
När jag satt och läste mera om arbete och sysselsättning bland kvinnor och män, stötte jag på tidningen Ekonomit, där de skrev om just löneskillnader bland kvinnor och män på privata sektorn. 
 
"Löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga ekonomer är i sin helhet 25 procent i privata sektorn. Denna massiva löneskillnad förklaras av arbetets svårighetsgrad och den anställdas position, arbetstimmar per vecka, frånvaro och arbetserfarenhet i år, bransch och arbetsplatsens läge."
 
Det här var för mig ganska tydligt, för olika arbetsinsatser och erfarenhet har du en annan lön. Det är rättvist, och enligt lag. Men så läste jag vidare och kom fram till ett stycke där man pratade om oförklariga skillnader; 
 
"Den oförklarliga skillnaden mellan kvinnliga och manliga ekonomers löner är cirka 11 procent i privata sektorn och fyra procent i den statliga. Den oförklarliga löneskillnaden bland ekonomerna har inte minskat i privata sektorn sedan 1990-talet. Med en oförklarlig löneskillnad avses skillnaderna mellan männens och kvinnornas löner när man jämför samma uppgifter och män och kvinnor med samma egenskaper."
 
 
När jag läser vidare om de såkallade oförklarliga skillnaderna, så kommer det kommentarer som "kvinnor borde bli bättre på att begära mera lön" eller "kvinnor borde välja andra yrken och våga söka chefspositioner". Jag håller absolut med här, men vill tillägga något för att förtydliga detta. Vi ska lära våra barn att våga ta för sig, vilja sträva efter mer och inte se skillnader på könen så som vi kanske gjort tidigare. Barnen är extremt duktiga på att ta efter av oss vuxna, de lär sig av sina föräldrar och av uppväxtmiljön, så det är upp till oss att föra vidare denna strävan till en starkare attityd. 

I en nyhet från EU-kommissionen kan vi läsa mer om könsskillnaderna också runtom i Europeiska unionen. 
 
En kvinna kan också studera till ingenjör, hon kan bli chef på ett framgångsrikt företag, vara en stark ledare inom politiken eller också vara den som vill välja framgång framom hemsysslor ibland. Att vi kvinnor gör mer hemmasysslor och mer saker med familjen är väl ingen naturlig sak, utan mer än värdering man sätter hemifrån.
 
Familjelv och hemmasysslor är något som ska fördelas jämnt mellan partnerna, oavsätt könen. Därför stöder jag ex en förändring av föräldraledighetsmodellen, så att båda föräldrarna kan få en chans att vara hemma med sina barn lika mycket. Läs mer om 6+6+6 modellen på Svenska kvinnoförbundets sidor här! Dessutom ser jag gärna att man slutar prata om yrkeslinjer som "kara/kvinno studier", en kar kan mycket bra studera och bli en fantastisk sjukskötare, och en kvinna kan lika snyggt fixa byggarbete. 
 
Det dom jag ännu nämnde i min korta text var att bara männen har värnplikt, inte kvinnor, är enligt mig något vi fort kan få en förändring på. Det är ett ämne jag gärna skriver mer om, i ett annat inlägg om det så intresserar. Men för att avsluta det här inlägget så kan jag kort säga att jag anser vi fortfarande kan bli bättre på att i både vardagssituationer, på arbetet och vid utbildningar uppmana barn och unga till att sträva högt, få ut så mycket som möjligt av sin potential, våga söka bra tjänster och fråga efter löneförhöjningar, men självklart också ge tid till sin familj, sina nära och kära. 
 
Tack och godnatt från mig!
 
 
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Anonym

Jämställdhet handlar ju inte bara (cis)män och (cis)kvinnor. Jämställdhet handlar om ALLAS lika värde och rättigheter. Börjar man se på jämställdhet ligger Finland extremt mycket i bakkant. Finland har fortfarande tvångssterilisering av personer (vanvettigt och bryter mot något av det mest elementära av mänskliga rättigheter- rätten att bestämma över sin egen kropp!) som vill byta juridiskt kön, ojämlik vård i assisterad befruktning för att bara nämna några exempel.

Att det inte är jämställt i Finland handlar inte bara om jobb och löner, det ska heller inte krävas att en ska slåss som tusan för att få rimlig lön som kvinna när män per automatik ges högre lön bara för att de är män.