En fråga om jämställdhet

Vad betyder jämställdhet för dig?

 

För mig är jämställdhet en självklar sak, och något som borde tas i beaktande i alla val och beslut, speciellt när det kommer till arbete och utbildning.

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen, som infördes just för att uppmärksamma ojämställdhet världen över. Även om vi i Finland har kommit långt, så är vi tyvärr inte riktigt där ännu. Kvinnor har fortfarande i medeltal en lägre inkomst än män, familjeledigheten idag möjliggör inte att båda föräldrarna kan vara hem med barnen lika mycket, och det är fortfarande endast männen som har värnplikt i landet.

Detta är bara ett par av alla de orsaker till att ha en internationell kvinnodag! Vilken förändring skulle du vilja se i Finland för att det skulle bli ett mera jämställt land?

 

 
eduskuntavaalit - internationella kvinnodagen - jämställdhet - riksdagsval 2019
5
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Ida Dahl

Men vet du ens varför kvinnor får mindre betalt? Jo, för att de jobbar inom olika branscher än män och jobbar mindre än män.
Det är mera sannolikt för en man att jobba sent på kvällarna och på helgerna än det när för en kvinna. Vi kvinnor värdesätter andra saker, till exempel våra barns hobbyer, hemmet mm. Och det är inget fel med det. Det ligger i vår natur. Och jo det finns fall där kvinnan jobbar hårdare än mannen men då får de även betalt mera.

Om det nu är sant, som du säger, att kvinnor blir betalade mindre än män för SAMMA arbetsmängd på exakt samma arbetsplats med samma position, varför anställer inte företagen bara kvinnor? Då skulle firmorna vinna miljoner i året för att de behöver betala ut mindre lön. Men det görs inte eftersom företagen inte skulle komma undan med det i dagens läge och dessutom är det så oetiskt.


Lönen i västvärlden har i dagens läge inget med kön att göra utan snarare med arbetsinsats och val av bransch.
Jag tycker det är vidrigt hur man ännu i dagens samhälle kan påstå att kvinnor får mindre betalt på grund av att vi är kvinnor. Stämmer ej. Vi måste sluta bete oss som offer. Vill man ha bättre lön så ska man utbilda sig bättre och jobba hårdare. thats life.

Publicerade mitt namn denna gång. Måste dock poängtera att bara för att du väljer att gå ut med ditt namn betyder det inte att jag måste det. Det är ditt val att vara offentlig. Och som offentlig person och som en riksdagskandidat måste du kunna ta anonym kritik också.
Hela riksdagsvalet går ju även ut på anonym röstning. Hur skall du hantera det?
Jag har rätt att vara anonym. Jag gör inte det för att jag inte står för min åsikt men för att skydda mig från att bli attackerad från andra håll, för det har hänt mig. Jag bygger alltid upp mina argument och min kritik på ett objektivt och faktabaserat sätt, men om du tycker jag har förolämpat dig med att vara anonym ber jag om ursäkt.

Glad kvinnodag! :)

Sara

Vill gärna se ett svar på ovanstående kommentar, tycker hon hade mycket bra att komma med.

Som "politiker" måste du kunna ta kritik och stå för dina åsikter och det du skrivit.

till ida dahl

Du som kommenterat här innan har inte helt rätt. Det är inte bara att "jobba hårdare och utbilda sig bättre".

Institutionen för hälsa och välfärd skriver följande:“I Finland är den lön för regelbunden arbetstid som utbetalas till kvinnor 84 procent av männens löner. Cirka hälften av skillnaden i lön mellan olika kön kan förklaras med att kvinnor och män arbetar inom olika branscher och i olika uppgifter. En granskning av de kvinnor och män i samma åldersklass som har samma utbildningsbakgrund och verkar inom samma branscher och uppgifter visar att lönen som utbetalas till kvinnor är cirka tio procent lägre än lönen som utbetalas till män.

Omsorgs- och tjänstearbeten som traditionellt utförts av kvinnor uppskattas inte lika högt som till exempel lika krävande arbeten inom den tekniska branschen. Kvinnodominans i en uppgift innebär ofta lägre lön. Kvinnornas placering inom en yrkesbransch och en arbetsgemenskap i nedre änden av hierarkin i lågavlönade uppgifter och männens överrepresentation i den övre änden av hierarkin i bättre avlönade uppgifter, förklarar i sin tur den genomsnittliga löneskillnaden.”

P.s. Vad menar du med "utbilda sig bättre"? Utbilda sig till sånt där män dominerar arbetslivet just nu, eller? Kvinnodominerade yrken kräver ofta högre utbildning än de mansdominerade. Och om alla slutade utbilda sig till kvinnodominerade yrken skulle vi ju förlora en hel del viktiga människor i arbetslivet. Närvårdare, barnskötare och sjukskötare, tillexempel.

Ida Dahl

Skriver detta igen och svarar på det själv eftersom du inte ville/orkade(?) svara på det.
För det första så existerar inte löneskillnaderna eftersom företagen och firmor inte kan komma undan med att betala kvinnor mindre för exakt samma mängd jobb. Det finns lagar och bestämmelser som reglerar detta. Om företag skulle betala kvinnor mindre som är i samma position som en man och jobbar lika mycket, skulle de bryta mot lagen och kunna lätt bli stämda och ställda inför lagen.
Om det du säger är sant, att det finns företag som betalar mindre lön åt kvinnor än män för samma mängd arbete, för att de är sexistiska mot kvinnorna, varför ser vi inte företag som sparkar alla män och anställer bara kvinnor?
För om de skulle göra detta skulle de spara miljoner euron för att de betalar ut mindre lön för samma mängd arbete.
Vi ser inte detta hända eftersom löneskillnaderna inte existerar på det sättet som du och dagens feminister antyder.
Dock existerar löneskillnader mellan man och kvinna, men det är inte på grund av könet i sig.
Låt mig förklara;
Kvinnor får mindre betalt än män i vissa fall inom samma yrke och position. Det är för att kvinnor ofta jobbar mindre än männen. Kvinnor tar längre ledighet, tillbringa mindre tid på kontoret för att kunna vara hemma med familj och barn till exempel. Männen jobbar oftast längre och kan därför få mera arbete gjort. Dessutom jobbar män som ingenjörer och inom business och ekonomi som har bättre betalt, eftersom de vill försörja sina barn och sin fru. Denna ambition de känner leder till att de jobbar hårdare och mera inom samma yrken så att de kan garantera ett bra liv för sin familj.

Och därför stämmer det som Institutionen för hälsa och välfärd skrev. Det står ju ingenting om mängden arbete och insats. Det är precis därför dessa löneskillnader förekommer, på grund av olika mängder arbete. Precis vad jag poängterade. Vet inte vad du ville med detta utdrag men det förstärker bara vad jag sagt hela tiden.

Det som inte stämmer är paragrafen "Omsorgs- och tjänstearbeten som traditionellt utförts av kvinnor uppskattas inte lika högt som till exempel lika krävande arbeten inom den tekniska branschen". För det första kan man inte jämföra två HEEELT olika yrken med varandra. Tekniska arbeten har längre och svårare utbildning än omsorgs branschen och de är ofta mera krävande. Det är ren fakta. Det är inte sant att de är lika krävande till exempel tidsmässigt.

Håller du verkligen med om att kvinnor inte blir uppskattade i arbetslivet i Finland?

Kvinnor blir nog så uppskattade i vårt samhälle och i arbetslivet. Då en kvinna är gravid får vi mamma ledigt. Kvinnor får ta ledigt 4 månader före barnet kommer och 6.5 månader efter barnet kommit, och få full lön för dessa månader. Varför betalar företagen ut pengar för att du bestämmer dig att vilja ha barn. Eftersom kvinnor och deras jobb uppskattas!
Förutom det får kvinnan bidrag i form av ett paket med kläder åt barnet och barnbidrag mm. Känns inte som det är något sexistiskt här inte, tvärtom, Finland bryr sig verkligen om kvinnor i arbetslivet och vill stödja dem. Dessutom efter nästan ett år, om kvinnan vill återvända till sitt arbete har hon kvar sin plats. Smidigt. Eftersom man uppskattar kvinnor och deras arbeten görs detta.

De yrken som män väljer och är intresserade av har längre och svårare utbildning och kräver mera tid och arbete, det är klart att det kommer vara bättre betalt. Business och ekonomi branschen makes the world go round och är viktiga för att landets välfärd ska fungera (sjukvård etc.). Det är det som dominerar, tyvärr, eller vad man skall säga för att göra alla glada. Om det skulle vara kvinnorna som skulle vara helt själv i den världs dominerande branschen skulle ingen säga ett pip. Kan vi sluta hata på männen och uppskatta det dom gör lika som de uppskattar oss och vill att vi ska ha det bra?
Och vi som bor i Finland lever i en välfärdsstat. Vi har progressiv beskattning vilket innebär att de som tjänar mera har även högre skatteprocent, oftast männen. Vart går skatten? Jo till olika s

Ida Dahl

fortsättning:

Jo till olika stöd för bland annat kvinnor, sjukvården mm.

Den uppfattningen du och dagens feminister har om köns löneklyftan har krossats gång efter gång av otaliga duktiga politiker, även kvinnor.

här är en länk till en video där en kvinna förklarar detta: https://www.youtube.com/watch?v=mpE8ttCEd-w

Som politiker borde du bekanta dig djupare med bakomliggande orsaker till olika fenomen och inte dra förhastade slutsatser. I detta fall sexism, som feministerna älskar att skylla allting på.

Jag tar och avslutar här fastän jag skulle kunna skriva mera. Vill bara ha ut sanningen och verkligen få dig och andra att förstå att kvinnor inte blir betalda mindre på grund av vad som finns mellan benen.

Svar: Hejsan Ida, ser att du hunnit skapa en bra diskussion på min blogg så länge jag varit offline från den. Har tyvärr inte haft tid att svara dig här via, och tänker absolut skriva ett helt skilt blogginlägg för ämnet med så mycket mer text när jag verkligen har mera tid, för jag ser att det skapat lite diskussion också. Personligen vill jag bara svara här snabbt på ett par saker.
1. Detta blogginlägg var SUPER kort, för att det var samma text som jag publicerade på min fb-sida och hade helt enkelt inte tid att då just skriva mera om ämnet. Har MASSOR att säga och en hel del att basera mina åsikter på, har ex på flera paneldebatter och diskussionstillfällen fått lyfta fram bra tankar om ämnet och gör det gärna. Dock har jag genom mina blogg-år lärt mig att jag inte vill trycka på publicera innan jag funderat ett par gånger genom texten och formulerat mig så att alla kan förstå mig rätt. Därav valde jag att ha samma text här som på fb, kort och tydligt, för jag hann inte skriva mera just då.

2. Vi har inte träffats i verkliga livet, och inte vet du vad jag går igenom utanför mina sociala medier, så att du tolkat min tystnad som "inte ville/orkade svara" är väldigt synd. Jag har inte ens öppnat min blogg sedan jag publicerade inlägget, inte har jag heller svarat på en enda kommentar på de senaste veckorna, för jag har helt enkelt inte hunnit ens gå in på bloggen. Kanske du märker att det inte ens dykt upp blogginlägg sedan dess just för att jag inte ens loggat in på blogg.se sedan jag klickade på publicera den 8.3, så hoppas det förklarar varför det inte kommit svar före nu. Ber om ursäkt om du tycker det är dåligt av mig, skulle gärna vilja prioritera min blogg mera.

3. TACK! Tack först du skrev ditt namn, precis som du säger är jag nu just väldigt offentlig som politiker. Bloggen har varit min egna sida där jag kunnat vara mig själv, fått rensa bort elaka anonyma kommentarer, men nu är jag även politiker så ska jag absolut ta emot även anonyma åsikter. Ändå känner jag sådan respekt och värde i att man kan välja att stå för sina ord, blir glad av att någon gör det. Jag har genom åren, och speciellt nu också, fått så mycket hat och även hot via anonyma kommentarer, men känner att i politiken kan man allt som oftast hålla sig saklig så därför känner jag att det nog kommer gå helt bra!
Ida-Marie