Skall min sambo betala för mig?

Handen upp om du känner att du som ung/studerande/samboende blivit orättvist behandlad av staten/Kela? Tror det är ganska många som känner igen sig i detta, och som har fått gå igenom en hel del samtal med kela om ens ekonomi. Efter att hela januari månaden gått åt att lista ut hur jag ska leva vidare under året, har jag nu kommit fram till att jag hellre försöker klara mig på egen hand, än att fortsätta den eviga förlorande kampen mot Kela. Istället tar jag upp detta om jag kommer in i rikdsagen, för en ändring måste det bli! 
 
Situationen är följande: Vi har nu alltså flyttat till Jakobstad, i en riktigt trevlig lägenhet. Den är i en helt bra prisklass, passande för ett ungt par och när vi frågat runt så betalar vi i princip lika mycket som andra i vår ålder. Anders har börjat jobba, men int får han nu någon höjdare till lön eftersom han är ny på platsen. Jag är heltidsstuderande, och jobbar bara ett par timmar i veckan med att dra gymnastikgrupper. Min inkomst är alltså extremt låg nu just. Vi är inte förlovade, har inte barn tillsammans och har barak köpt en tv, soffa och säng tillsammans. Vi äter olika maträtter (jag vegetariskt, Anders kött) och delar i princip bara på små kostnader (såsom bröd, toalettpapper och tvättmedel). 
 
Kela tycker nu att jag inte skall få bostadsbidrag: för vi bor i en stad där lägenheter är tydligen "billiga" och för att jag har en sambo som arbetar. 
Kela tycker nu att jag inte kan få arbetslöshetsbidrag: för att ändå har en liten inkomst från föreningsarbetet och dessutom är heltidsstuderande, dessutom har jag ett eget företag (men som jag aldrig lyft ens en cent från).
Kela tycker nu att jag inte kan få utkomsstöd: för jag har en sambo som förtjänar pengar, jag är heltidsstuderande och jag har ett eget företag.
 
Så, när jag frågade damen i luren vad jag borde göra så kom vi fram till två alternativ
1. Flytta från min pojkvän till ett eget boende, som jag ändå inte skulle ha råd med för i Jakobstad får man tydligen inte så stor andel i bostadsbidrag.
2. Sluta studera/Lägga studierna på is och söka ett heltidsjobb istället och sen när jag fått någon ekonomi igen sku jag kunna sluta jobba och studera igen. 
 
Tack ska ni ha, för att ni stöder era studeranden. Tack ska ni ha för att ni uppmuntrar unga till att bo tillsammans, med någon som får en att må bra och inte behöver bo ensam. Tack ska ni ha för att ni stöttar unga företagare, genom att låta dem studera så att de kan utveckla sitt företag och någon gång arbeta heltid med det. Tack för att... INGET AV DETTA ÄR SANT!
 
 
Någon annan som känner igen sig?
 
 
 
jakobstad - studieliv - svensk ungdom
8
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Emma

Som studerande tyckte jag alltid att Kela var hopplös att ha att göras med, bara problem! Sedan när jag själv började arbeta där insåg jag att Kela inte är som det för att vara besvärliga, utan allt som görs där har staten, alltså våra politiker, bestämt. Så jag har börjat tycka att ingen har rätt att klaga på dåliga beslut de får av Kela för de har själva fått rösta fram människorna som bestämmer kraven att få pengar utbetalda därifrån!

Det är även därför jag starkt gillar att du tar upp detta i ditt blogginlägg så alla som sitter hemma och klagar inser att de faktist själva genom att rösta har makten att påverka även Kela :D

Jarina

Well hello! Jag levde ett år utan arbetslöshetsstöd fast jag hade all rätt att få det. Enda orsaken var att jag hade ett registrerat företag som de ansåg att jag borde få en inkomst från. Fick jag någon inkomst från det? Nej, för att det är ju inte ett heltidsjobb. Inte ens deltid! Gahhh, blir arg bara jag tänker på det. Men, efter ett års kamp var det enda jag behöva säga att "jag startade företaget under studietiden" för då ansåg de inte längre att jag har haft för avsikt att jobba med det till 100%... Alltså sån skitbyråkrati! Hoppas du iallafall skulle få bostadsstöd, för det där låter ju jättekonstigt. :'( Det borde väl gå att dela upp så att ni har två skilda avtal och att det står hälften av kvadraterna på din och hälften på Anders. Så vet jag att många som bott som kämppisar ha måsta göra eftersom det är enda utvägen att visa att man påriktigt lever 50/50-liv.

Q& Victoria

Liksom Jarina redan nämner så skulle jag rekommendera att ni ber om två skilda hyresavtal från era hyresvärdar, det funkade iallafall för oss. Om inte det hjälper så är ju också ett alternativ att din kille gör en adressändring så att han "bor" t.ex. hos sina föräldrar och att det då är endast ditt namn som står på hyreskontraktet.

Linda

Jag var också tvungen att avregistrera mitt företag helt då jag fick barn och stängde ner butiken, för att kunna få arbetslöshetsstöd. Det dög inte att bara lägga företagandet på is och att det visade 0€ i omsättning. Ändå lär det ska vara okej att starta och driva firma som småföretagare enligt informationen på deras sidor..! Helt idiotiska system.

Corinne Grönholm

Så bra inlägg! Har också ett förbannat kela-utkast i min inkorg men vet inte om jag någonsin kommer våga publicerade det, isåfall måste det skrivas om lite för nu är det väldigt argt haha :D Jag har gjort som du och gett upp med stöden. Helt hopplösa system :(

Corinne

Oj! Bland mina blogginlägg ska det såklart stå, inte inkorg :D

Jc

Tidigare har bostadsstödet beviljats om man haft separata kontrakt (om det är hyreslägenhet) och man inte är registrerade partners.
Eget företag har alltid varit roten till allt ont i det här landet, man förlorar (förlorade i.a.f. förr) hela skyddsnätet beträffande arbetslöshetspeng och stöd.
Lägg ned firman och fakturera jobb via ukko.fi torde fungera, förutsatt att Kela inte tycker att du kanske kunde fakturera mera.
Man ska inte vara mångsysslare i detta land.

Har även en kompis som jobbar ordinarie jobb på kontor 8-16, och får in ca 300€/mån via sin youtube kanal. Han vågar dock inte röra pengarna på youtube kontot för han har inte fått på klart hur och om det ska beskattas....

Sofie

Hellouuuu!

Alltså känns ju så fel att de blir sådär krångligt som egenföretagare, tycker verkligen politikerna borde stötta unga företagare!!

Gällande bostadsstöd, så fattar frustrationen till hundra procent, men sen igen om bor tillsammans med någon i en tvåa tex så blir hyran oftast myyyycket billigare än att bo själv i en etta, så om kela måste dra in på pengarna hos någon förstår man ju att de för dom som har mindre hyra pga de är sambon, men känns ju ändå inte schysst att det blir så krångligt i vardagen...