Lär av barnen, lyssna på varandra

Frågan är inte vilket språk du pratar,
frågan är vad du vill få sagt med dina ord?

Idag är det den internationella dagen för modersmål. I 20 år har länder världen över uppmärksammat vikten av att kunna språk, hur det stärker kulturen och ger möjligheter människor emellan. I Finland har vi två nationella språk, och av dem är svenskan mitt modersmål.

Jag, lika som många andra, pratar både finska och svenska flytande, men vill gärna kunna få både grundutbildning, service och hjälp på svenska. Nu har jag valt att studera vidare på finska, för att stärka ”mitt andra modersmål”. Detta gör jag, för att språkkunnande är viktigt enligt mig. Jag ser det som en styrka och glädje att kunna kalla mig tvåspråkig och jag har aldrig måsta ta ett steg bakåt för att jag inte förstått eller kunnat säga min åsikt.

Vi hör barn byta mellan finska och svenska med sina vänner, ser hur de i föreningar inte bryr sig om vilket språk det lärs ut på och att de vill delta på evenemang oavsett vilket språk det går på. För dem är det bara roligt att lära sig, och roligt att kunna kommunicera med andra. Kan vi lära dem att hålla fast vid detta? Lära dem att älska språk och respektera varandra, bry sig om varandra oavsett vilket som är ens modersmål?


#molempiparempi, för att jag är en stolt finlandssvensk som gärna pratar flera språk!

 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar