Welcome to Finland..?

Ett öppet brev till Migri (Migrationsverket i Finland). 

Först vill jag börja med att säga, att jag förstår

  • att ni har mycket jobb för att ni är så få anställa
  • att ni har väldigt många ärenden att behandla
  • att ni har svårt att prioritera

men nu har saker och ting gått så långt, att jag börjar faktiskt SKÄMMAS över Finland på grund av er. 

Två helt olika fall som berör två av mina nära vänner, har nu gjort mig både ledsen och frustrerad över hur vi kan låtsas vara ett så bra, tryggt och välkomnande land men ändå behandla underbara människor och driftiga företagare på detta sätt som ni gör. 

Fall 1. En av mina vänner kom till Finland för över 2,5 år sedan för kärlekens skull. Hon är en väldigt fin person, som bryr sig om andra och tycker verkligen mycket om Finland. Hon har lärt sig svenska flytande, nu läser hon även finska och väntar bara på att äntligen på känna sig välkommen i landet. Hon har både högskoleutbildning, hon har bra meriter och framförallt en framtid här med sin man och nya vänner. Vad gör Migri? INGENTING! De ger henne inte ens ett svar om hon får stanna i landet eller inte, och under processens gång får hon inte heller åka till hem för att träffa sin familj utan att riskera att handlingarna tar ännu längre. Att hela tiden vänta på ett svar, att inte få jobba, inte gå i skola, inte känna sig trygg i sitt eget hem är otroligt påfrestande och som medborgare så skäms jag verkligen över hur Finland kan kännas så otryggt. Jag älskar detta land, det har alla möjligheter och media skriver varje vecka om hur vi behöver fler arbetare och fler barn, fler familjer och mer befolkning. Är det på det här viset det ska gå till i så fall? Migri, än en gång; jag SKÄMS för er skull!

Fall 2. En av mina goda vänner som har nyligen startat en ny restaurang i Jakobstad, har drivit företag i flera flera år i Finland och dessutom startar upp flera lyckade koncept. Personen i fråga hade hittat en duktig kändiskock från Indien, som mer än gärna vill komma till Finland för att kunna ge både smaker och upplevelser från Indien. Företaget var färdigt och restaurangen skulle ha kunna öppnats redan i mars, men Migri har fortfarande inte gett något beslut. I mars hade alla andra behövliga tillstånd varit redan färdiga, och sedan mars har personen måsta vänta på ett beslut Vad gör Migri? INGENTING! Företaget lider och går på minus varje dag det inte var öppet, och än idag måste han tacka nej till beställningar, bokningar, event och en hel del möjliga inkomster, för att hjärtat i verksamheten (kocken) inte får tillstånd att komma hit. Finland, det företagarvänligt landet med massor av start-ups och stora namn runtom i världen. Landet där vem som helst skall kunna satsa och var vi jobbar på att ta ner arbetslösheten. Landet som behöver dock mer arbetare än vi har befolkning, speciellt på landsbygden och i mindre städer där strömmen är större bort från staden än in till staden. Landet som säger ”här finns jobb” tar inte ens emot de som verkligen har meriter, har utbildningen, har hitta arbetsplatsen och har motivationen. Det enda som stoppar honom är att det enda svaret han får (med fyra månaders mellanrum) är att ansökan är på kö, och processen tar längre och de kan inte ge ett svar på hur länge det tar. Migri, en gång till säger jag detta; jag SKÄMS för er skull! 

 

När jag är utomlands brukar jag stolt säga att jag är från Finland, hit skall man komma och här skall man bo.  Här är det tryggt och här finns både jobb och utbildning. Efter båda dessa, och många andra fall liknande som dessa, har fått mig att känna att vi har verkligen inte ett stabilt land, inte ett tryggt land och verkligen inte ett välkomnande land. Turister, ja det vill tydligen vi ha massor av, men inte nya medborgare, inte arbetare.. Om det verkligen tar så fruktansvärt länge, varför anställs inte flera? Om det verkligen är så jobbigt att få processen snabbare, varför gör vi inte om systemet? 

Som jag nämnde tidigare i texten, jag förstår om det är tungt, svårt, mycket jobb m.m. men jag tycker verkligen inte att systemet inte fungerar om man 

1. har endast samtalstider mellan kl 9-11 tisdag-torsdag, men man slipper inte ens fram på över tre veckor för att det enda svar man får i svararen är "palvelussamme on ruuhkaa" och så slår samtalet av.

2. ger samma svar på varje mail som skickas, vilket är att "Your application is waiting to be processed. Unfortunately, due to so many applications in the queue, the processing time has been longer and an exact processing time cannot be given right now." 

 

Jag vill inte se att min vän som kommit hit för kärlekens skull, skall måsta lämna allt hon byggt upp här för att Migri inte kan ge ett svar. Jag vill inte se min vän mista sitt företag och gå i konkurs inna det ens börjat, för att Migri inte kan ge ett svar. Jag vill se en förändring i detta, och då menar jag så snart som möjligt. 


 

 

Har du eller din vän haft likande probem med Migrationsverket, så berätta gärna er situation i kommentarsfältet så för jag vidare dessa personligen. Jag är trött på att man måste kämpa ensam om detta, och vill göra allt jag kan nu för att se en förändring. Jag vill dela vidare dessa, göra alla fall hörda och förhoppningsvis lyssnar rätt personer! 


 

 
migrationsverket - migri - welcome to finland
4
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Maria

Jättebra att du uppmärksammar migris märkliga beslutsfattande! Själv jobbar jag med flyktingar och ser jämt och ständigt hur de gör märkliga saker.
MEN:
Migri har nog inte särskilt mycket jobb eller många ärenden att behandla. Det kommer ju nästan inga flyktingar hit längre pga taskig politik och pga detta har många förläggningar och grupphem för minderåriga fått stänga ner på sistone tyvärr.. Istället ger de oftast negativt beslut så att de ska få överklaga en eller två gånger innan de kanske slutligen får positivt. Många minderåriga har fått vänta upp till flera år på slutgiltigt beslut. Migri tycks ha ökat på byråkratin för att skapa mer pappersjobb åt sig själva (och oss på förläggningar och grupphem). Vi som jobbar med flyktingar får lite känslan av att de försöker skapa mer arbetsbörda åt sig för att få behålla sina jobb, genom väldigt utdragna asylprocesser m.m. Men kanske vi har fel, så här upplever vi iaf situationen där jag jobbar.
Svårt att prioritera har de helt klart, om de gör det på flit eller av misstag är en annan fråga. Jag hoppas denna trend vänder och att vi börjar komma upp i en "normalare" flyktingmängd igen (fast kanske inte en stor boom som den vi hade för några år sen utan på en hanterbar skala förhoppningsvis) så att Migri kanske kan börja ägna sig åt vettigare arbete och effektivare och bättre beslutsfattande. Det känns just nu som att det leks en del med flyktingar för att Migri är ganska beroende av dem. Men vad hjälps väl det när finländska och europeiska migrationspolitiken är vad den är, det är ganska svårt att ta sig hit just nu.

Maria

Nu märkte jag att jag fokuserade enbart på flyktingar, men uppenbarligen leker de lika mycket med andra invandrares liv, av dina personliga historier att döma...

Kaj

Jättebra inlägg!

Är själv också väldigt besviken på hur Migri sköter sina ärenden. Min flickvän är i samma situation som en av dina vänner och har nu varit i Finland i 1 år, hon har lärt sig svenska, börjat studera i Optima för att få en utbildning här och skulle helst av allt vilja börja jobba på sidan av studierna, men eftersom vi inte har fått något svar från Migri ännu så får hon inte göra någonting...Det är också väldigt svårt att uträtta någonting här eftersom hon inte har ett finskt ID vilket skapar ännu mera problem. De sa att behandlingen skulle räcka 7-9 månader..

Och jag upplever att de inte vill att någon skall kontakta dem heller, utan påpekar klart och tydligt flera gånger på hemsidan att man inte kan snabba på processen genom att kontakta dem och att de nog meddelar när beslutet har gjorts...varje gång vi har haft frågor angående ärendet så hänvisas vi bara till deras hemsida, ingen tycks vilja hjälpa och ingen vet heller någonting.

Svar: Nej men jisses alltså.. hur kan det vara sådär svårt. Det är otroligt hemskt när personer bara vill väl och dessutom tar sig an språk på egen hand, studier på egen hand!! :(
Ida-Marie

Gun-Britt

Har jobbat bland flykingar, och upplevt Migris nästan kommunistiska betände, har oxå svårt att förstå dessa långa behandling tider. Och skäms oxå över Finland ! Din text är så bra skriven, instämmer i allt ! De måste gå att göra något, demostration ? Överösa poltiker med mail m.m ( Vi har ju en my regering nu ) Vem är villig att samordna ??? Jag är isåfall med !