Welcome to Finland..?

Ett öppet brev till Migri (Migrationsverket i Finland). 

Först vill jag börja med att säga, att jag förstår

  • att ni har mycket jobb för att ni är så få anställa
  • att ni har väldigt många ärenden att behandla
  • att ni har svårt att prioritera

men nu har saker och ting gått så långt, att jag börjar faktiskt SKÄMMAS över Finland på grund av er. 

Två helt olika fall som berör två av mina nära vänner, har nu gjort mig både ledsen och frustrerad över hur vi kan låtsas vara ett så bra, tryggt och välkomnande land men ändå behandla underbara människor och driftiga företagare på detta sätt som ni gör. 

Fall 1. En av mina vänner kom till Finland för över 2,5 år sedan för kärlekens skull. Hon är en väldigt fin person, som bryr sig om andra och tycker verkligen mycket om Finland. Hon har lärt sig svenska flytande, nu läser hon även finska och väntar bara på att äntligen på känna sig välkommen i landet. Hon har både högskoleutbildning, hon har bra meriter och framförallt en framtid här med sin man och nya vänner. Vad gör Migri? INGENTING! De ger henne inte ens ett svar om hon får stanna i landet eller inte, och under processens gång får hon inte heller åka till hem för att träffa sin familj utan att riskera att handlingarna tar ännu längre. Att hela tiden vänta på ett svar, att inte få jobba, inte gå i skola, inte känna sig trygg i sitt eget hem är otroligt påfrestande och som medborgare så skäms jag verkligen över hur Finland kan kännas så otryggt. Jag älskar detta land, det har alla möjligheter och media skriver varje vecka om hur vi behöver fler arbetare och fler barn, fler familjer och mer befolkning. Är det på det här viset det ska gå till i så fall? Migri, än en gång; jag SKÄMS för er skull!

Fall 2. En av mina goda vänner som har nyligen startat en ny restaurang i Jakobstad, har drivit företag i flera flera år i Finland och dessutom startar upp flera lyckade koncept. Personen i fråga hade hittat en duktig kändiskock från Indien, som mer än gärna vill komma till Finland för att kunna ge både smaker och upplevelser från Indien. Företaget var färdigt och restaurangen skulle ha kunna öppnats redan i mars, men Migri har fortfarande inte gett något beslut. I mars hade alla andra behövliga tillstånd varit redan färdiga, och sedan mars har personen måsta vänta på ett beslut Vad gör Migri? INGENTING! Företaget lider och går på minus varje dag det inte var öppet, och än idag måste han tacka nej till beställningar, bokningar, event och en hel del möjliga inkomster, för att hjärtat i verksamheten (kocken) inte får tillstånd att komma hit. Finland, det företagarvänligt landet med massor av start-ups och stora namn runtom i världen. Landet där vem som helst skall kunna satsa och var vi jobbar på att ta ner arbetslösheten. Landet som behöver dock mer arbetare än vi har befolkning, speciellt på landsbygden och i mindre städer där strömmen är större bort från staden än in till staden. Landet som säger ”här finns jobb” tar inte ens emot de som verkligen har meriter, har utbildningen, har hitta arbetsplatsen och har motivationen. Det enda som stoppar honom är att det enda svaret han får (med fyra månaders mellanrum) är att ansökan är på kö, och processen tar längre och de kan inte ge ett svar på hur länge det tar. Migri, en gång till säger jag detta; jag SKÄMS för er skull! 

 

När jag är utomlands brukar jag stolt säga att jag är från Finland, hit skall man komma och här skall man bo.  Här är det tryggt och här finns både jobb och utbildning. Efter båda dessa, och många andra fall liknande som dessa, har fått mig att känna att vi har verkligen inte ett stabilt land, inte ett tryggt land och verkligen inte ett välkomnande land. Turister, ja det vill tydligen vi ha massor av, men inte nya medborgare, inte arbetare.. Om det verkligen tar så fruktansvärt länge, varför anställs inte flera? Om det verkligen är så jobbigt att få processen snabbare, varför gör vi inte om systemet? 

Som jag nämnde tidigare i texten, jag förstår om det är tungt, svårt, mycket jobb m.m. men jag tycker verkligen inte att systemet inte fungerar om man 

1. har endast samtalstider mellan kl 9-11 tisdag-torsdag, men man slipper inte ens fram på över tre veckor för att det enda svar man får i svararen är "palvelussamme on ruuhkaa" och så slår samtalet av.

2. ger samma svar på varje mail som skickas, vilket är att "Your application is waiting to be processed. Unfortunately, due to so many applications in the queue, the processing time has been longer and an exact processing time cannot be given right now." 

 

Jag vill inte se att min vän som kommit hit för kärlekens skull, skall måsta lämna allt hon byggt upp här för att Migri inte kan ge ett svar. Jag vill inte se min vän mista sitt företag och gå i konkurs inna det ens börjat, för att Migri inte kan ge ett svar. Jag vill se en förändring i detta, och då menar jag så snart som möjligt. 


 

 

Har du eller din vän haft likande probem med Migrationsverket, så berätta gärna er situation i kommentarsfältet så för jag vidare dessa personligen. Jag är trött på att man måste kämpa ensam om detta, och vill göra allt jag kan nu för att se en förändring. Jag vill dela vidare dessa, göra alla fall hörda och förhoppningsvis lyssnar rätt personer! 


 

 
migrationsverket - migri - welcome to finland
4
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar