Vems ansvar är det egentligen?

Igår kväll tog Jakobstads fullmäktige beslut om att staden Jakobstad skall erbjuda ungdomar under 25 möjlighet till gratis preventivmedel från och med 1.1.2019. Ett beslut som har diskuterats både runt matbordet, i de olika partierna och runtom i landet. Fler och fler kommuner går in för att erbjuda liknande möjigheter, och med det förhoppingsvis sänka antalet aborter som sker varje år. 
 
Nu har jag lite delade tankar om detta, självklart anser politiker-sidan av mig att det här var ett mycket bra beslut, som visar att kommunen vill att unga ska ha en möjlighet till att skydda sig och samtidigt förebygga en trygg framtid. Å andra sidan, förstår jag inte att det skall vara kommunen som står för att ungdomar får preventivmedel.. Mestadels för att det är upp till var och en vad man använder och att välja att ha sex eller inte. Dessutom ser jag ju självklart att föräldrarna skulle kunna ha ett så mycket större ansvar i denna fråga, och självklart ungdomarna själva. För att ändå inte få er att missförstå mig, så är jag alltså FÖR detta beslut och hoppas verkligen på att siffrorna för abort och könssjukdomar minskar efter detta.
 
Jag tycker ändå att det redan finns bra möjligheter till skydd i dagens läge. Exempelvis kan vilken skolelev som helst besöka skolhälsovårdaren för att hämta ut gratis kondomer. Tjejer kan få testa på ett hormonellt preventivmedel i tre månader (minipiller, p-piller, p-ring eller p-plåster) gratis och skolan ordnar dessutom sexualundervisning i olika stadier. Så äger väl nästan varje tonnåring i dagens läge en smarttelefon, med vilken man kan googla själv om dessa saker. Annars så anser även jag att föräldrar skulle kunna ta och berätta för sina barn om alternativen, speciellt när det gäller de hormonella medlen.
 
Personligen har jag använd mig av både kondomer och p-piller. Pillren har jag ätit i två omgångar, senaste gång i två år i sträck. Även om jag kanske sluppit de värsta effekterna av p-pillren, så skulle jag ändå inte rekommendera ett hormonellt alternativ till en ung kvinna. För mig har hormonerna fått både mitt humör, mitt temperament, min lust och min vikt att variera så otroligt mycket.
 
Orsaken varför jag började med dem var för att jag hade så oregelbunden mens, och ville helt enkelt med hjälp av pillren få mera koll på det. Nu har jag nyligen slutat ta dem, och hoppas på att cykeln skall bli normal. Kan redan nu efter bara två månader märka hur jag själv är piggare, gladare, inte lika svälld och har heller inte någon svår mensvärk. Ifall du överväger att välja hormonella alternativ, så gå gärna igenom vad det innebär med en hälsovårdare eller läkare före. 
 
Nu när detta gått igenom i Jakobstad, återstår det att sed hur detta skall gå praktiskt. Självklart hoppas jag att det skall vara lättillgängigt för alla, och att både flickor och pojkar kan få de medel de behöver. I motionen diskuterades självklart mestadels de hormonella medlen, men här skall också kondomer ingå. Varför jag poängterar detta, är för att jag vill komma till meningen med mitt inlägg:
 
 
Det är bådas ansvar!
 
 
Man skall aldrig som ung flicka känna sig tvungen att påbörja hormonella preventvimedel bara för att det nu är gratis. Så skall man också komma ihåg att av alla dessa hormonella medel så är det endast ett skydd som faktiskt skyddar för allt, graviditet och sjukdomar, och det är kondomer. De kan båda parterna enkelt skaffa, de behöver man inget läkarbesök till och de är även förmånliga jämfört med en del andra alternativ (Vill gärna påminna om att appar, såsom Flow eller Natural Cycles, INTE är preventivmedel. De används till att följa med sin egen menscykel och kropp, men förebygger varken graviditet eller sjukdomar)
 
Viktigaste är ändå att unga tar sitt eget ansvar. Nu erbjuds fler möjligheter, och om man är fundersam så tveka aldrig med att fråga vänner, hälsovårdare eller egna föräldrarna. 
 
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar