My biggest insecurity: my own smile

Det finns mycket saker jag kanske inte tycker om med mig själv, och mycket förstås jag aldrig skulle vilja ändra. Sedan jag var liten har jag haft problem med både min käke och mina tänder, och nu i vuxen ålder har det blivit värre. Inte nog med att jag har svårt att ita ihop käken, och svårt att tugga med de sneda tänderna så ser det faktiskt också för j*vligt ut.
 
Jag använde bettskena som liten, för att få bört överbett. Det lyckades, men kvar lämnade tyvärr mycket sneda tänder som bara blivit snedare med åren. Värst är att jag avskyr att le på bilder där jag inte kan kontrollera kameravinkeln, eller när jag ser på mina videoklipp och kan inte se annat än hur sneda tänder jag har.. Varje dag är det något jag tänker på, och stör mig på. Varje dag önskar jag att jag själv skulle kunna rätta till det, eller få byta bort mina tänder. Jag älskar att skratta, att le.. Men hatar att mitt leende är så fult som det är. 
 
 
 
 
På dessa bilder försöker jag testa i vilka vinklar det ser värst ut, och hur jag kan undvika att andra ska märka mina snedvridna och fula tänder. Det finns ett uttryck som lyder ungefär såhär:
 
"Ditt leende är den bästa accessoaren"
 
Janå, inte för mig. Dock gör mina super små läppar det också svårt att le med stängd mun, det blir mera som ett sträck på ansiktet och jag vet faktiskt inte vad som är värre. 
 
Har faktiskt funderat på att rätta till min tänder, googlat på allt från tandställningar till operationer men vet inte riktigt vad jag ska välja för sätt för att klara mig undan relativt billigt. Har börjar spara pengar för att ha råd med detta i slutet av sommaren, och mitt mål är att kunna påbörja tandreglering i slutet av augusti. I vuxen ålder är det svårare och dyrare att hålla på me tandreglering, så därför skulle jag uppskatta ifall det fins någon där ute som gått igenom något liknande och fixat sitt leende? Alla förslag och upplevelser kan hjälpa!
 
 
 
 

 
 
There are a lot of things I could be insecure of, but my biggest insecurity is my owf smile. As you see in the pictures above, my teeth are crooked and lips so small, that I would not call this a beautiful smile. I would love to be able to smile on pictures, and like to see my own vlogs. Now I only see the ugly smile with the crooked teeth. 
 
If you have any experience with surgery or similar thing that have helped your smile, please share your story and help me decide what I can do. I am already saving money for a visit to the dentist in the end of August! 
 
 
11
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Paul

Teeth, inte teeths. Annars så tycker jag att såna saker kan vada charmiga hos människor, nån har en glugg, nån har fräknar, nån har olika färger på ögonen och nån har sneda tänder. Men självklart förstår en att du gärna vill rätta till det eftersom det fört med problem för dig. Jag har tyvärr inga tips och har inte varit med om detta, men hoppas du hittar ett relativt billigt men bra sätt att fixa de på, all lycka!

Oda

Jag blev helt chockad att du skrev detta, har aldrig sett den sneda fula delen... jag är ledsen att det upplevs så otäckt och tungt. Har bara hört om tandställning till sånt, vet inte om så mycket mera. Kanske löjligt att skriva men du har en väldig fin utstrålning med och utan ditt skratt :)))

Svar: Åh Oda, tack för att du skrev :)
Ida-Marie

Angelica Wåhlin

Du har ju ett helt fantastiskt leende!

Svar: Tack ska du ha!
Ida-Marie

Tess

Jag förstår känslan! Jag har överbett och en sned framtand. Gick på Folktandvården och de sa aldrig ett ord om tandställning. Bytte när jag var 16 år till privat då jag hade stora problem pga medicinering (fick alltså många hål pga mediciner). Han tyckte det var konstigt att jag inte fått hjälp med detta. Det skulle gå att göra i den åldern, men det var typ 90% risk att tänderna skulle återgå till sin ursprungliga position. Det skulle ha gjorts när jag var barn. Är så tråkigt, men har börjat vänja mig ändå.

Svar: Kanske det vore smart just att vända sig till privat, känns som att de åtminstone vill hjälpa en :)
Ida-Marie

Marie

Här kommer ett inlägg från en tandläkare...
Det är inte svårare att ha tandställning som vuxen, däremot får man betala behandlingen själv.
Det är inte helt lätt att avgöra på bilderna, men jag tror inte att du skulle få kostnadsfri tandreglering om du var barn nu, eftersom ditt bettfel är så litet.

Min personliga kommentar är att du är jättefin som du är! Jag tycker att det är väldigt fint med ojämnheter i tandbågen. Har väldigt svårt för alla dessa likadana tandreglerade munnar som mest påminner om gamla löständer. Och ja, man kan göra löständer med supervita tänder...


Svar: Hejsan, tack för din kommentar :) Nu syns det ju inte lika bra på bild, men det är så pass snett både på övre och nedre raderna att jag inte kan ens bita ihop min tänder :) Tror dessutom jag inte vill vänta tills jag är en åldring för att få raka fina tänder, hehe ;) skall nog se till att få det fixat inom kort :)
Ida-Marie

M

Jag fick tandställning som 17-åring. Jag hade egentligen inget fel i munnen, förutom att det såg ut som att nån slängt in tänderna i käken på mig, men jag fick tandställning då jag uppgav att jag bet mig i gommen. Jag behövde inte betala själv, och hade tandställningen i ca 1.5 år. Efter det var det tänkt att jag skulle ha en plastskena för att tänderna inte skulle "gå tillbaka", men den gömde jag hemma under en utlandsresa och när jag kom tillbaka efter 2 månader passade den inte längre... så kan det gå, men tänderna ser mycket bättre ut nu oavsett. Jag reagerade inte alls på dina bilder, och inte ens när du beskriver vad felet är enligt dig, kan jag se något som ser fult ut i ditt leende.

Svar: Det är väl just det att man själv ser det som fult, och andra kanske knappt reagerar. Men så länge man själv inte trivs med det så ska jag se till att få det fixat :)
Ida-Marie

Danielas Dagbok

Alltså, jag blir så FÖRVÅNAD när jag läser det här inlägget - har aldrig ens lagt märke till att du skulle ha sneda tänder?? Helt sjukt hur stora komplex folk (antagligen även jag själv) kan ha över saker människor runtomkring aldrig ens tänker på.

Svar: haha, okej kanske jag inte smilar så mycket som jag tror ;) näe men det syns inte kanske så bra på bild för jag försöker som sagt att dölja de så gott jag kan, men det stör så fruktansvärt både till utseende och fysisk (när man inte kan tugga ordentligt).
Ida-Marie

Maria

Jag vet känslan mycket väl. Var i en olycka som barn och skadade mina två framtänder. Mina tänder rättades med fyllningar som blev lite annan färg än mina riktiga tänder. Mitt leende var en komplex hela mitt liv, någonting som störde mig varje dag och drog ner på mitt självförtroende. Fast alla sa att man inte ser märker det. När jag fyllde 18 skaffade jag laminat på mina framtänder (2st) Det ser bra ut, jag tänker inte på det mera och nu tycker jag om att le. Det har blivit min bästa egenskap. Mina laminat ser ut som riktiga normala tänder (inte hollywoodstyle). Gjorde ingreppet på Neo och kostade ca 2 000 eur. Lärde mig att det är ett vanligt ingrepp som vanliga människor även gör, men kanske inte någonting som man pratar om. Laminat byts ut efter ca 10 år och det finns risk att de kan falla av tidigare ifall någonting gått snett vid ingreppet, men då får man det korrigerat kostnadsfritt (beroende på hur länge sedan ingreppet gjorts). Det känns som vanliga tänder, men nu undviker jag mera att bita med framtänderna. Jag tycker själv att det har varit värt pengarna. Mina tänder var skadade från början så laminat var ett naturligt val. Du har friska tänder så bästa lösningen skulle kanske vara att skaffa någon form av tandställning. Det är ett ganska stort beslut om man vill slipa sina friska tänder, och om mans bett är snett så kan det vara att laminat inte är ett val.

Svar: Tack för din kommentar, har inte ens tänkt på att man kan göra laminat! skall kolla upp det och se vad det skulle vara för möjlighet för mig. Tack för att du delade med dig om din händelse! :)
Ida-Marie

Cecilia Löfholm

Själv har jag RIKTIGT sneda tänder. Som om nån kastat in tänderna i munnen på mig. Under min uppväxt har det där gått i vågor. Ibland ville jag inte le med öppen mun. Ibland brydde jag mig inte. Har mått ganska dåligt över det. Men nu när jag är äldre tycker jag att det är en del av mig och jag ler nästan hela tiden. De är en del av min charm.
Så länge du gör operationen för dig själv och inte pga någon annan.

Sofia

Roligt hur man själv kan störa sig på saker som ingen annan skulle göra. Har följt din blogg länge och alltid varit lite småavundsjuk på att ditt leende alltid ser så naturligt vackert ut på alla bilder å ens eget alltid bara blir och se så konstgjort ut! :D

Elin

Äntligen har jag hittat någon som mig, min ser nästan exakt likadana utvann dig på övre raden.. har du fixat det? Jag sitter och googlar nu efter behandlingar men inser att jag får nog tyvärr hosta upp en rejäl summa :/

Svar: Hejsan! Åh alltså det fanns en del alternativ, men det som passade mig och fick mig att vilja satsa på mitt leende så var invisalign. De må kosta men det var absolut värt det :)
Ida-Marie