6 december: en vecka senare

I år igen tittade ca 3,6 miljoner människor på självständighetsbalen, även jag. Satt efteråt och funderade en hel del på självständighetsdagen på slottsbalen, på Finland överlag. Nu när jag skriver inlägget är det en veckan senare (13.12) och jag har hunnit gå igenom en hel del tankar om 6 december. 
 
Samtidigt som det är roligt och fint att vi har en slottsbal, så är det ganska sjukt hur mycket pengar som läggs på den festen. Pengar som samtidigt sku kunna gå åt något helt annat. Tänkte slänga fram lite tankar på vad dessa pengar istället skulle kunna användas till. Missförstå mig inte, man sku säkert kunna ha en slottsbal, men måste den vara sådär stor och dyr? De som jag tycker absolut förtjänar att bli bjudna och få en fin kväll, det är veteranerna. 
 

 
Familjer/personer som inte har  råd/möjlighet/någon att  fira jul med sku kunna få en fin kväll tillsammans. Exempelvis som Emilia gör och ett trevligt par i Kronoby (läs artikel här). Väldigt fin idé och något de tog upp i artikeln hoppas jag många kommer ihåg: Julen är inte till för stress, materiall ting eller perfektionism. Kom ihåg att njuta av tiden och umgås med varandra istället. Staten skulle kunna ge kommuner möjlighet att arrangera liknande tillställningar som dessa.
 
 

 
 
Studeranden mår sämre och sämre, det ställs otroliga krav på dem och som vi brukar säga "kela straffar dem som verkligen försöker få det att gå ihop". Tar mig själv som exempel, jag kommer inte att få bostadsbidrag efter nyår, eftersom Anders heltidsarbetar och vi är samboende. Enligt kela delar vi på allt och han kan försörja mig.. Det är ju inte så rättvist.Jag hamnar att betala tillbaka för mitt studiestöd, för att jag gått lite över inkomstgränser.
 
Jag pendlar ofta upp till Jakobstad och har lagt flera hundra € i tåg- och bussbiljetter över året, så jag behöver tjäna lite extra. Min studietakt har lidit på grund av att jag samtidigt jobbar, men jag har nog samlat ihop en del studiepoäng per period. Det duger ändå inte, så de vill jag ska betala dem. Jippii! Ännu mer stress för mig till våren att försöka få det att gå ihop! 
 
 

 
Sjukvården och socialen har det inte lätt, det är ofta övertidsarbete och stressigt på jobbet. Har hört många mina vänner berätta hur de ofta är underbemannade, blir utmattade och psykiskt sjuka av sina jobb för det är helt enkelt för mycket. De brinner för att hjälpa andra, men hur ska de kunna hjälpa andra om ingen hjälper dem. Det gör mig så ledsen att se hur fler äldre behöver mer vård, hur unga får mer problem och hur mågna som tar sjukledigt på grund av utmattning eller psykiska problem.
 
Nu just kämpar Finland med frågan (att bli, eller inte bli sote) men tills dess så borde vi ändå göra allt för att ändra den här uppåtgående kurvan. Mera förebyggande arbete, mera uppföljning på välmeåndet inom sociala branchen och sjukvården, och framförallt lyssna till de som redan jobbar där, vad skulle samhället kunna göra bättre!
 
 

 
Eftersom jag ställer upp som riksdagskandidat, så har jag börjat mer och mer fundera på dessa saker, och vill se en förändring. En positiv förändring. Därför frågar jag dig nu, vad tycker du att inte fungerar? Vad vill du att vi ska jobba för?
 
 
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar