2 december: lite mer respekt

Hade egentligen planera ett helt annat inlägg tills idag, men valde att skjuta på det tills imorgon efter att jag scrollat på facebook idag. Ämen för dagen blev respekt, och hur jag anser att folk verkligen borde lära sig att tänka före man gör vissa saker. För att få en liten inblick i vad jag tänker på, så ska jag snabbt visa vilket inlägg jag såg som gjorde mig väldigt upprörd:
 
 
 
Det finns situationer under vardagarna som jag lämnar och fundera, var är människors respekt. Situationer såsom att bilar inte stannar för fotgängare vid övergångsställen, barn som tycker de har rätt att vara uppkäftiga åt lärare/vuxna, kundbetjänare som är verkligen otrevliga, folk som inte ger upp sina platser på lokaltrafiken till äldre/gravida/handikappade eller när man försöker ha en konversation med någon och de plöstligt börjar scrolla på sina sociala medier mitt i.. I mean.. Why?
 
Värsta jag vet, är när folk tror de kan bete sig hur som helst i berusat tillstånd. Nej, du har ingen rätt att vara elak, respektlös eller göra dumma saker bara för att du har druckit. Alkohol är ingen ursäkt, men tyvärr ser jag alltför ofta folk som gör sjukt idiotiska saker i fyllan. För ett tag sedan fick jag nog, jag orkar inte se människor bete sig som svin mot andra eller annat bara för att "de känner för det för tillfället" eller "inte tänker efter". Jag har börjat reagera och säga till folk när jag anser de gör dumma val eller idiotiska saker, ett par exempel på dessa:

- En kille bestämmer sig för att Lenas Shop butikens dörr är perfekta pissplatsen.. 
- En tjej anser att hon har rätt att slå sönder sin glasflaska mitt på bilvägen..
- Ett gäng ungdomar har just ätit nattmat som de äter vid rådhustrappan, men lämnar allt skräp efter sig..
- En äldre herre är ute på julfest och tycker att han har rätt att ta mig på rumpan..
 
Till alla dessa har jag reagerat, sagt ifrån, gått fram till dem eller gjort något annat för att få dem att kanske tänka efter nästa gång. Jag fårstår inte hur det kan anser vara roligt att förstöra för andra eller bete sig som svin. Människor borde lära sig att ha mer respekt för varandra, för ägodälar och platser. Att förstöra Kajsas Kaffia skylt, vad finns det för roligt med det? En ung företagare som gör sitt allt för att upprätthålla ett av stans bästa caféer oc dessutom är så otroligt vänlig.. Jag hoppas verkligen den som gjorde detta verkligen skäms nu, och kanske tänker efter lite mer nästa gång denne får lust att göra något liknande.
 
 
Nästa gång du ser något som du anser är fel, eller märker att någon beter sig respektlöst
så var inte rädd för att säga ifrån. Våga reagera!
 
 
 
 
jakobstad - kaffia - pietarsaari
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Lille John

Arma dagar!
Jag brukar nu som då besöka Kaffia då jag har vägarna förbi. :( Brukar sitta där med mina anteckningsblock och fundera på idéer till berättelser eller läsa ur mina böcker.
Tråkigt när sånt händer till ett sånt fint ställe!

Svar: Jamen verkligen, man önskar ju att folk sku ha mer vett!
Ida-Marie