13 december: på tal om reklam
Läste igenom Carolas inlägg där hon svarade på kommentarer om reklam och samarbeten, tycker hon svarar riktigt tydligt och bra, och kände att kanske bra att få andra att läsa inlägget också. Unger åren har det pratats mycket om hur inlägg på sociala medier skall reklam-märkas, alltså om influencern fått betalt för inlägget, och Finland har börjat komma ikapp med både regler och konsekvenser.
Idag publicerade svenska yle en artikel där de pratar om smygreklam, och att många kanske inte vet vad som är och inte är ett samarbete. Speciellt yngre influencers så förstår jag att inte kan veta, om ingen berättar detta till dem. Här ligger också ett stort ansvar på företagen, speciellt om personen i fråga är underårig. Inlägg kan märkas ut med "i samarbete med" eller "inlägger sponsras av", hur man än gör så är det extremt viktigt att man är tydligt. Att endast använda ex. #ad eller försöka dölja med att "jag blev utmanad av företag x att..", man får helt enkelt inte lura följare. Redan för tre år sedan tog Maria upp detta med smygreklam, och skrev ett bra inlägg om ämnet.
För ca ett år sedan skrev sajten Influencers of Sweden Det ultimata inlägget om reklam i bloggar och annonsmärkning, som många tog lärdom av. I Sverige har de kommit långt med detta, men ännu får de jobba på att få även de största bloggarna och instagrammarna att märka ännu bättre.

Konsument- och konkurrensverket har sammanställt en text (från 2013, borde kanske uppdateras?) om hur inlägg bör märkas när det kommer till samarbeten och annonsering. Du kan läsa hela texten här! Jag tog fram de punkter jag ansåg var de absolut tydligaste:
- Enligt 2 kap. 4 § i konsumentskyddslagen bör det ur marknadsföringen tydligt framgå dess kommersiella syfte samt för vems räkning marknadsföringen görs.
- Det bör dessutom framgå ut marknadsföringen för vems räkning marknadsföringen görs. Även detta krav anknyter till att marknadsföringen ska kunna identifieras och urskiljas. Målet är bland annat att säkerställa att det i material som verkar oberoende men i verklighet är kommersiellt sponsorerat även framgår vem sponsoren är.
- Enligt beslutet bör en reklam genast kunna identifieras som reklam utan att man bekantar sig närmare med den.
- Konsumentskyddslagstiftningen eller Journalistreglerna förpliktar inte amatörbloggaren direkt, men företaget som gör reklam har trots det ansvaret att följa lagstiftningen då det marknadsför genom bloggen.
-
Samarbetsavtalet nämns på bloggens framsida eller på något annat tydligt sätt
- Svävande uttryck som "en del av produkterna har mottagits via bloggen" eller "produkt x damp ner i postlådan" bör inte användas, eftersom läsaren på basen av dem inte kan veta om det är fråga om en reklam eller inte.
- Då man skriver om produkten bör man hänvisa till det marknadsförande företaget varje gång som produkten nämns eller det på något annat väsentligt sätt berör inlägget. Det räcker inte att saken nämnts i ett tidigare inlägg.
Det saknas fortfarande riktlinjer till vad som gäller exempelvis youtube, instagram, snapchat och andra medier som används till reklam. I övriga länder har man varit tydlig med att #ad kanske inte räcker på instagram, och stora bloggare har fällts för att exempelvis varit på en betald semester som de först i efterhand berättade att var ett samarbete för sina följare om (ex. Kenza). Med andra ord, var hellre på den säkra sidan. Speciellt nu eftersom det blir mer och mer vanligt och det finns enklöa och tydliga sätt att göra detta på.
Som hälsning till Finlands Konsument- och konkurrensverk, uppdatera dessa, för det är ändå fem år sedan sist och så mycket har utecklats och hänt sedan dess.

I do agree with all the ideas you've offered to your post.
They are very convincing and can definitely work.
Still, the posts are very brief for novices. Could
you please prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.