1 december - ungdomarna kan!

Bild: Österbottens Tidning och Hufvudstadsbladet
 
 
Denna vecka har jag fått bli mäkta imponerad och avundsjuk på dagens ungdomar. I gymnasiet där jag har gått (Jakobstads Gymnasium) hade de i torsdags 10 min live. För de som inte vet vad det är, kan jag kort berätta att det är en tävling som HBL ordnat i Svenskfinland där fem gymnasier tävlar om flest tittare, gillningar och delningar. Ni kan läsa mer om det här! 
 
En grupp ungdomar har alltså fått planera hela upplägget, lära sig om ljud och ljusteknik, skapa sina manus marknadsfört, regisserat och helt enkelt gjort allt som krävs för att göra en proffsig livesänding. De hade 10 minuter på sig att framföra något som de ville visa från deras gymnasium, och JG valde att visa ex. deras breda urval av möjligheter, såsom örtlära, idrott, kultur och så hade de även med sig en gäst. 
 
Genast när jag hörde om projektet så tänkte jag "SÅ ROLIGT, DET HÄR VILL JAG OCKSÅ GÖRA". Tänkte tillbaka på min gymnasietid, där jag kämpade mig igenom alla läsämnen och hade otroligt svårt med att skriva prov. Min prestationsångest tog över flera gånger, och utan de fantastiska lärarna som vi hade skulle jag aldrig ha klarat mig igenom gymnasiet. När jag hör och ser vilka möjligheter dagens studeranden får, blir jag både glad och avundsjuk
 
Jag skulle ha älskat detta projekt, att få jobba med TV, film, sociala medier, produktion.. Det är både roligt, utmanande och intressant, så jag är väldigt glad att HBL ordnar denna tävling och inspirerar flera till att välja ett arbete inom media. 
 
 
När jag tänker efter hur programmet skulle blivit om vår årskurs sku vara inblandad, sku det ha kunna vara så sjukt roligt, kaotiskt, galet och minnesvärt, haha!
 
Penkkis, 2012
 
 
Här har vi ett gott exempel på hur ungdomarna verkligen är vår framtid, det är de som ska fortsätta våra jobb, utbilda våra barn och föra vidare kunskapen och utveckla teknologin. Så som jag ser det, behöver vi stötta dem, satsa på ungdomarnas framtid och ge dem möjligheter till utveckling. Att Jakobstad valt att stötta en till utbildning på YH-nivå, bygga en helt ny språkbadsskola, ge så intressanta kurser och fritidsmöjligheter till barn och unga är mer än fantastiskt. Om det är något jag vill fortsätta jobba för, och se till att någon står upp för så är det just ungdomarna! 
 
Många ungdomar mår inte bra idag, de känner press för framtiden och stress för alla utmaningar som kommer. Vilket jag förstår, så därför är jag så glad när jag ser hur projekt som dessa får dem att fortsätta motiveras och vilja satsa på att utveckla sina egna kunnanden. Under våren vill jag vara med och jobba för att ungdomar ska må bättre, och ha starkare framtidsutsikter, är du med?
 
 
Här kan ni se hela avsnittet!
 
10 min live - Jakobstads gymnasium - hbl - hufvudstadsbladet - jakobstad - svenskfinland
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Tidstjuven

Vilket häftigt projekt! Verkligen inspirerande att sånt här ordnas för gymnasieungdomar idag. Jag tror precis som du att det är något som behövs för att motivera och inspirera de som annars har tappat studieivern, och också för att utbildningen ska följa samhällsutvecklingen.

Svar: Ja verklige, det här är något jag skulle ha blivit så taggad på och skulle verkligen ha höjt motivationen under gymnasietiden :)
Ida-Marie