En avokado, två avokado..!

Still growing strong, hehe. Passar på att göra en liten uppdatering på min avokadoplanta (som ni kan läsa om här). Det är nu ca åtta veckor sedan jag lade tre avokadostjärnor i vatten, och körde igång min egen hemmaodling. Kan börja med att säga, att jag aldrig brytt mig om en planta så mycket som dessa. Följer med dem nästan varje dag, och blir alltid lika glad när jag ser en förändring. 
 
 
 
Jag valde att plantera tre stycken, för efter många artiklar och kompisars råd så förstor jag att det kan vara svårt att få bara en att lyckas. Eftersom jag så gärna ville ha åtminstne en växande så kändes det säkrast med tre. Den första började växa ganska snabbt, en liten rot stack ut och den sprack upp av sig själv. Ganska snabbt lade jag märke till hur den drack rejät med vatten, och fyllde på ganska ofta. 
 
 
 
 
Intel ångt där efter, började den andra spricka upp och också växa till sig. Läste vidare att om man har två plantor så kan man eventuellt också få en frukt. Det sku vara super roligt, säkert ganska krävande och svårt i vinterkylan, men man kan alltid hoppas. 
 
Ni kan dock tro min förvåning när den tredje också började spricka upp, och det plöstligt började gro en liten rot på den också. Det var sant som de säger, det kan ta mellan 2-6 veckor före man ser någon förändring. Är glad att jag väntade, för nu har jag tre avokadofrön som växer, och förhoppningsvis tre vina plantor att ta med mig till Åbo!
 
 
 
 
När de väl växt till sig är det dags att plantera dem i en kruka. Köpte en idag, och tog hem lite muld att plantera i och vill försöka få min planta att leva vidare även i en kruka. Man skall vattna växterna 2-3 gånger i veckan med en riklig mängd vatten, ine för mycket dock för då kan det börja växa mossa och växten blir sjuk. 
 
 
 
 
Jag lade muld upp till halva fröet, och såg till att väta mulden med jämna mellanrum så länge jag planterade. Mulden skall hållas fuktig och mjuk, och fröet skall tills vidare åtminstone ha en fin färg. Nu lönar det sig att följa med stjälken och bladen, och förhoppningsvis kommer det fortsätta växa. 
 
 
 
 
Nu skall vi se om det kommer fortsätta må bra, och om de två andra fröna kommer bli lika ståtliga som det första. Är nog glad för att jag började odla mina avokadofrön, det känns verkligen som att jag för första gången någonsin klarar av att hålla något grönskande vid liv. Hoppas det fortsätter lika bra!
 
 
 
avokado - odla avokado
3
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Corinne Grönholm

Åh vad fina!! Har du klippt topparna på bladen eller började den grena sig av sig själv? Rekommenderar inte att torka ut dem iaf hehe. Min blev uttorkad när jag var en sväng i Sverige o de blev sjukt varmt hemma. När jag kom hem hade alla blad torkat men själva växten klarade sig som tur. Nu är den superfin men säkert 60 cm (minst) hög haha :D

Svar: Tack :D har nog låtit dem vara helt för sig själva, och de verkar må super bra. Är lite fundersam hur de ska klara en flytt till Åbo men hoppas på det bästa!! ÅÅH! Kan de bli så pass stora, haha :D
Ida-Marie

TIDSTJUVEN

Åh, så intressant! Spännande att följa med din lilla avokadoodling. :) Hade varit så häftigt om du fått en avokadofrukt på någon av plantorna om ett år eller så. ;)

Svar: Ska absolut satsa på att få en frukt åtminstone, hehe ;)
Ida-Marie

Linda

Har också försökt mig på att odla fram avokado. har kommit så långt att jag haft en kärna i vatten med tandpetare - sen har jag kastat den efter en månad när inget har hänt. suck. Kanske jag borde testa igen :)

Svar: Oh, jo det är inte alltid så lätt :) Det som funkar för mig är att 1. inte byta vatten alltför ofta. 2. ha dem vid fönsterbrädet när det varit så varmt. Och nu växer alla tre så det är helt fantastiskt :D
Ida-Marie