Det som kallas "pyramidspel"

En av minafavoritbloggare Oslofru skrev nyligen ett inlägg om pyramidspelen, och hur trött hon är på dem.  Jag kan ärligt säga att jag också börjar känna att det får räcka nu. Det är många jag känner som är så kallade återförsäljare till olika produkter och varumärken, och har det som endera extra jobb eller heltidsarbete. Absolut skall man få göra det som man själv brinner för och tycker är roligt, men jag vill inte att nå flera skall försöka lura mig på pengar för egen vinning. 
 
Pyramidspel går ofta under namnet Network Marketing, och många av dessa organisationer och företag har lyckats hitta ett kryphål så att det är lagligt för dem att hålla på med sin verksamhet. De flesta fungerar på samma sätt, det gäller att sälja produkter och att värva nya försäljare. Det här har förkortningen MLM (multi level marketing) och exempel på kända MLM företag är Forever Living, Mary Kay, Oriflame, Vemma m.m.
 
 
I USA gick det så långt att domstolen beslöt att avsluta det mesta av Vemmas verksamhet (du hittar mera info ex. här), jag minns när jag läste igenom Sandras inlägg om saken så fick jag en klump i magen för jag vet hur hart hon och många andra jobbat för och trott på företaget. Men där om något så fungerade det just enligt att ju fler kunder du får, ju fler återförsäljare du värvar desto mer tjänar du. Jag var riktigt nära på att börja med Vemma, jag gillade produkterna och tänkte att det skulle vara en kul grej, men varje gång tanken slog mig så var det något som sa nej inombords.
 
Jag tror att min negativa bild från allt detta, är att det känns som att kompisar och bekanta lurar en för egen vinning. Så klart jag vill understöda någon som arbetar och försöket satsa på sig själv, men till en viss gräns. Jag köper exempelvis nu som då Mary Kay produkter av en kompis, för jag gillar det att hon aldrig skulle "påtvinga" något, och ofta är det jag som kontaktar henne. Då finns det tyvärr de som ger en dåligt samvete för att man inte köper produkterna eller går med i deras verksamhet..
 
 
Under de senaste två månaderna har åtta personer kontaktat mig angående företaget Forever Living, och sagt saker som att "du skulle vara perfekt för det här". Värsta är att jag alltid måste fråga ett par gånger om VAD hela grejen gäller, innan de ens sagt Forever Living. Hädan efter så varje gång någon frågar mig: skulle du vilja ta chansen att.. eller; du skulle passa perfekt i mitt team... Så sager jag genast : nej tack! Tyvärr har en hel del av gångerna resulterat i att personen som frågar mig tagit illa upp för att jag nekat, och en började anklaga mig för att jag sade "att jag inte tror på företaget, att det inte passar mig". Jag ska väl inte måsta få dåligt samvete över att jag säger nej?
 
Alla får syssla med det som de själva vill, men jag gillar inte att man utnyttjar andra. En positiv sak flera Network Marketing företag sysslar med, är deras konventer och inspirationsträffar. Sandra bjöd med mig på en sådan när vi var i Stockholm, där hon själv höll en presentation. Jag tyckte det var intressant att höra på hur människor hittar motivation och inspiration, och vågar satsa på sig själva. Den delen önskar jag flera företag skulle ta åt sig! 
 
Hur som helst, poängen med inägget var att kanske uppmana folk för
att tänka efter lite vad de ger sig in på, både försäljare och köpare. 
 
källor till inlägget: 1 / 2 / 3 
forever living - mary kay - mlm - network marketing - oriflame - pyramidspel - vemma
6
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar