Hur har jag råd med så mycket happenings och resor?

Som ni kanske märkt så har jag åkt runt lite hit och dut under våren och sommaren, började med Paris, så Provinssi festivalen, Stockholmsresa, nu weekend-festivalen, ännu ett varv på kryssning med Åbo-föreningen inbokat och så Kroatien resan i början av september. Det är ganska mycket, och fick faktiskt en kommentar med ett par frågor, tyvärr av en anonym men hej, kanske jag kan svara på det ändå! 
 
Men är du inte studerande? Hur har du råd med det här?
Eller kommer föräldrarna emot med pengar?
 
Ganska intressant att någon bryr sig i min ekonomi, kanske efter mitt fina inlägg hur man blir mera ekonomsik?
Haha, vem vet. Hur som helst, så har jag väldigt bra svar på dessa frågor!
 
Klicka här för att läsa inlägget
 


 
Men är du inte studerande? Ja, jag är ännu studrande och skall tillbaka till Åbo i slutet på augusti, och har nog arbetat under sommaren och har arbete i åbo vid sidan om studierna. Bara för att man är studerande betyder det inte att man är helt fattig, kanske uttrycket "inte har jag råd, jag är ju studerande". Klart man ändå kan ha råd, det beror ju helt på vad man prioriterar!
 
Praktik på finest.se, något jag aldrig kommer glömma och ett steg närmare examen.
 
 
 
Hur har du råd med det här? Åh ni kommer älska svaret: Jag prioriterat det jag verkligen vill göra helt enkelt. Under sommaren har jag investerat hela 30€ i shopping, och festat kanske tre eller fyra gånger (varav jag inte ens druckit mycket). Det har sparat mig så otroligt mycket pengar under sommaren, som jag då kunna lägga på annat. Säg som jag sett en stor del av mina bekanta åkt nu som då på "shopping-stunder", köpt dyra fina saker, eller mycket saker. Och så finns de också de som jag vet varit ut lite oftare än mej, kanske valt att dricka lite varje gång och betalat inträde till nattklubbar, medans jag inte ens gjort det mer än två gånger på hela sommaren. Kan ni räkna ut fortsättningen? Jag har helt enkelt valt upplevelser istället för materiella saker och festande, och dessutom jobbat på flera ställen under sommaren så jag ska ha råd med inkommande happenings! 
 
Absolut bästa resan jag och Anders hittills gjort, Paris, oh du ljuva Paris
 
 
 
Eller kommer dina föräldrar emot med pengar? Näe, inte riktigt. Klart jag vet att mamma skulle i riktigt nödfall hjälpa mig, men jag vill verkligen klara mig på egna pengar enda sedan jag flyttade hemifrån. Betalar för egen mat, bensin nu som då, hyra, kläder (de få gånger det nu råkar sig), resor och dylikt helt på egen hand. Klart jag blir tacksam och glad när mamma kan komma hem med en karkkipåse och lagar mat när man kommer hem, det är sådan lyx man endast får hemma (eller när Anders överaskar, hihi).
 
Så, det var mina ganska så enkla svar på frågorna. Vem har sagt att man blir rik på saker, kläder, fina bilar och festande. Jag blir glad av upplevelser, resor och annat jag kommer kunna ha kvar i minnet för resten av livet!
 
Och det är massor man kan göra som inte kostar en cent, exempelvis en helt vanlig dag med vännerna där man skrattar så tårarna nästan rinner. Ta vara på stunderna, och prioritera det du verkligen vill!
 
 
7
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
TIDSTJUVEN

Så bra inlägg! Och jag håller verkligen med dig. Klart att man har råd att resa om man väljer att prioritera resor framom till exempel fester och shopping. Man har råd med det som man vill ha råd med helt enkelt. :)

Svar: Ja exakt, det är ju ganska enkelt egentligen. Man har tid och råd me de som man själv verkligen vill ha tid å råd me :D å tack dessutom ^^
Ida-Marie

Anonym

Jag kan inte hålla med om att man har råd med det man vill ha råd med. Alla har helt enkelt inte råd. Räkningar,mat,bensin o hushållsgrejer tar alla mina pengar känns det som :(

Svar: Klart att man int på samma gång kan resa jorden runt , köpa ny dator, nya kläder, få finaste lägenheten. Men efter ett tag att man sparat, prioriterat så kan man en efter en uppnå de! :) jag har också hyra, mat, bensin/tågbiljetter, hushållsgrejer. Men som jag sa, man kan prioritera, det behöver inte vara dyraste, man kanske kan spara in på annat eller också överväga extra arbete :) jag har flera jobb nu på sommaren, och vid sidan om studierna, så det hjälper en del :)
Ida-Marie

AktivaDagar-Camilla

Bra inlägg, och kloka tankar! Jag jobbade själv mycket medan jag studerade och kunde därmed göra en massa saker. Och även nu prioriterar vi en del saker framom andra. En del skulle säkert skaka på huvudet åt våra val. Men vi är nöjda. Och det är vi som väljer- och väljer bort... :)

Svar: Oh ja, precis så! Andra kanske inte alltid förstår ens val, men viktigaste är att man själv är nöjd i slutändan :)
Ida-Marie

SandraEmilia

Oj jag sku vara rik om jag sku ha fått betalt varje gång jag fått den här frågan, haha. Men precis som du sa, hemligheten stavas PRIORITERINGAR :D

Svar: Haha ja du om nån förstår mig säkert, och det är ett så sjukt bra ord: Prioriteringar! :D
Ida-Marie

Maria

Själv har jag som studerande kunnat spara ihop sammanlagt flera tusen euro till ett sparkonto, som jag kan ta av i krissituationer eller för prioriterade saker såsom en resa nu som då :) Detta tack vare studielånet (som jag ju tyvärr måste betala tillbaka största delen av sen, men räknar ju med att det ska gå bra när jag sen jobbar heltid..) som jag kunnat lägga undan 100-200 euro av varje månad då jag i övrigt har levt ganska enkelt (lagom shopping, lagom festande, handlat på Lidl, billigt boende o.s.v) plus att jag typ alltid har lagt undan minst hälften av sommarjobbspengarna eftersom jag alltid jobbat på min hemort och förstås då bott hos föräldrarna som ju är så glada över att ha mig hem några månader att de givetvis låter mig bo och äta gratis under dessa månader (hyr ut studiebostaden på somrarna) :) Jag började ta studielån då jag bestämde mig för att laseroperera ögonen, tack vare lånet hade jag råd att göra detta, sen fortsatte jag med lånet eftersom jag insåg att det ändå är rätt fiffigt att kunna ha ett sparkonto och inte försöka leva på nästan enbart studiestöd (jag har enbart jobbat på somrarna eftersom jag ville studera på heltid och eftersom jag tycks ha anlag till utbrändhet och därför inte skulle orka med att jobba och studera samtidigt) - jag antar att jag klarat det så bra eftersom jag inte bryr mig om dyra märkessaker och bara är måttligt materialistisk, samt inte har velat slösa så mycket pengar på festande :)

Dock tror jag det är jäkla tufft för den som studerar i Helsingfors med tanke på deras sjuka hyror etc... Man får vara tacksam över att studera i studentvänliga åbo!

Svar: Oh ja precis som du har vi också hyrt ut lägenheten över sommaren, så sjukt bra sätt att spara in på. Dessutom har jag insett att studielån inte är så jätte farligt, kanske jag vågar ta ett lite större lån inför hösten för att vara helt på säkra sidan, de måsta jag överväga. Men ja det har du också rätt i, det är helt annorlunda att bo i Helsingfors jämför med Åbo, hoppas de flesta åtminstone hittar förmånliga lägenheter :)
Ida-Marie

Maria

aj jo, jag röker inte heller och har aldrig klarat av stora mängder alkohol (lättpåverkad), så där sparar man minsann in stora pengar :)

Svar: haha, tummen upp :D
Ida-Marie

http://carloine.blogspot.com

Konstigt hur något som ens personliga ekonomi kan vara så intressant för andra. Och just det att andra verkar "veta bäst" eller talar mycket om vad JAG har på kontot, provocerar mig ;) Fick höra mycket när jag bestämde mig för att arbeta deltid att "Huuuur kan du ha råd?? Du är ju ung och behöver pengarna!!"
1. Jag har råd och pengarna finns. 2. Vad jag behöver vet jag bäst själv :)
Ha en fortsatt kull sommar nu och njut! :)

Svar: Ah ja exakt, där sa du det bra! Dessutom är det ju inte deras problem vad man gör med sina egna pengar! Men vissa är ju så himla intresserade och tänkte ja kan bjuda på ett lite roligt svar :D Tack detsamma ^^
Ida-Marie