Inomhus fotoplatser sökes i Jakobstad

Lördag eftermiddag, med varsin kopp kaffe och kamerorna redo. Alltid lika mysigt att träffas med Josefin på kaffe och fotorunda. Planen var att ta lite bilder på varandra, men när vädret inte var det allra bästa så fick vi söka oss inomhus. Vi gick till Campus Allegro, och försökte hitta utrymmen där att använda. Även om skolan/byggnaden i sig är fin, så var det inte det allra lättaste.
 
Jag skulle gärna ta emot tips på mysigs/fina inomhusplatser att fotografera vid i Jakostand med omnejd, speciellt när det är sådant trist och grått väder som idag så vill man ha en plan B eller C. Förhoppningsvis fick vi en del fina bilder att använda idag, och snart kan vi säkert ta fler med lite mer vår-feelis! 
 
 
coffee - jakobstad - photoshoot - pietarsaari - robert's coffee
3
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

There is a new Podcast in town

Plöstligt så händer det, något som bara varit ett skämtsamt förslag vänner emellant så blir verklighet. Jag, Amanda, Evelina och Sara har nu startat en egen podcast. Haha, det trodde jag verkligen inte för att jag aldrig egentligen gillat min egen röst, men vi tänkte att vi gör det lite annorlunda och testar något nytt. 
 
 
Vår podd heter:
SÄG ALLT ELLER INGET
 
 
 
Tanken bakom podden är att vi vill sitta och prata igenom olika ämnen tillsammans, så som vi annars gör, men lika bra kan dela våra tankar med andra. Vi har ca 10 avsnitt inplanerade till våren, och de kommer vara allt mellan skvaller, test, utmaningar, roligheter och pinsamheter. Det som gör vår podd lite annorlunga är att vi är fyra tjejer, som dessutom lägger ut detta på youtube. Japp, ni läste rätt! Vi filmar alltså våra inspelningar så att ni också kan lätt se vem som talar, hur vi är som personer och på så vis också får en bättre bild av oss.
 
Vi är alla ganska nybörjare när det kommer till poddinspelning och editering, vi skaffa en förmånlig men helt bra mikrofon och filmar på de kameror vi har. Ska försöka att göra detta bättre och bättre för varje gång, och vi ser det här mest som en rolig grej vi kan göra tillsammans. Ännu en bra ursäkt till att få ha tjejkvällar, hehe. 
 
Följ gärna vår instagram (@sagalltelleringet) för att hänga med på lite behind the scenes och för att lära känna oss lite bättre! Vi lägger även upp nyheter och avsnitt på vår facebook-sida (/sagalltelleringet) Alla våra avsnitt kommer att komma upp på Soundcloud och Youtube, du kan hitta dem här under! Ni får gärna kommentera, ge era åsikter och följa med vår nya podd! 
 
 
 
 
 

1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Skall min sambo betala för mig?

Handen upp om du känner att du som ung/studerande/samboende blivit orättvist behandlad av staten/Kela? Tror det är ganska många som känner igen sig i detta, och som har fått gå igenom en hel del samtal med kela om ens ekonomi. Efter att hela januari månaden gått åt att lista ut hur jag ska leva vidare under året, har jag nu kommit fram till att jag hellre försöker klara mig på egen hand, än att fortsätta den eviga förlorande kampen mot Kela. Istället tar jag upp detta om jag kommer in i rikdsagen, för en ändring måste det bli! 
 
Situationen är följande: Vi har nu alltså flyttat till Jakobstad, i en riktigt trevlig lägenhet. Den är i en helt bra prisklass, passande för ett ungt par och när vi frågat runt så betalar vi i princip lika mycket som andra i vår ålder. Anders har börjat jobba, men int får han nu någon höjdare till lön eftersom han är ny på platsen. Jag är heltidsstuderande, och jobbar bara ett par timmar i veckan med att dra gymnastikgrupper. Min inkomst är alltså extremt låg nu just. Vi är inte förlovade, har inte barn tillsammans och har barak köpt en tv, soffa och säng tillsammans. Vi äter olika maträtter (jag vegetariskt, Anders kött) och delar i princip bara på små kostnader (såsom bröd, toalettpapper och tvättmedel). 
 
Kela tycker nu att jag inte skall få bostadsbidrag: för vi bor i en stad där lägenheter är tydligen "billiga" och för att jag har en sambo som arbetar. 
Kela tycker nu att jag inte kan få arbetslöshetsbidrag: för att ändå har en liten inkomst från föreningsarbetet och dessutom är heltidsstuderande, dessutom har jag ett eget företag (men som jag aldrig lyft ens en cent från).
Kela tycker nu att jag inte kan få utkomsstöd: för jag har en sambo som förtjänar pengar, jag är heltidsstuderande och jag har ett eget företag.
 
Så, när jag frågade damen i luren vad jag borde göra så kom vi fram till två alternativ
1. Flytta från min pojkvän till ett eget boende, som jag ändå inte skulle ha råd med för i Jakobstad får man tydligen inte så stor andel i bostadsbidrag.
2. Sluta studera/Lägga studierna på is och söka ett heltidsjobb istället och sen när jag fått någon ekonomi igen sku jag kunna sluta jobba och studera igen. 
 
Tack ska ni ha, för att ni stöder era studeranden. Tack ska ni ha för att ni uppmuntrar unga till att bo tillsammans, med någon som får en att må bra och inte behöver bo ensam. Tack ska ni ha för att ni stöttar unga företagare, genom att låta dem studera så att de kan utveckla sitt företag och någon gång arbeta heltid med det. Tack för att... INGET AV DETTA ÄR SANT!
 
 
Någon annan som känner igen sig?
 
 
 
jakobstad - studieliv - svensk ungdom
8
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi