Varför valde jag inte bättre?

För inte så länge sedan satt jag mig ner och funderade på hur jag egentligen hamnat vart jag är idag. Och inser att många val och situationer jag hamnat i så var nästan förutsbestämda för mig.. eller så känns det. Jag hade en plan, ett mål i mitt liv och ett drömjobb jag ville ha. 10 år senare hittar jag mig i Åbo, studerandes något helt annat och så långt ifrån mitt drömjobb som jag bara kan vara. Hur gick det såhär?
 
När jag bläddrade bakåt på bloggen blir jag inte förvånad över huvudtaget på varför det gick som det gick. Låt mig förklara: När jag efter gymnasiet sökte in till skolor, sökte jag till väldigt många. Arcada, Soc o kom, Helsingfors uni, Umeå uni och Åbo akademi. Istället för att kanske fokusera på 1-2 skolor, så ville jag försöka mig överallt. Och hur gick det: DÅLIGT! 
 
Istället för att lära mig av mina misstag, gjorde jag precis samma sak följande år. Jag sökte in till samma linjer igen, och lika dåligt gick det denna gång. Efter många om och med, och egentligen helt av en slump kom jag in på Novia, samhällspedagog. Nu efter både en examen och en till påbörjad studie så började jag fundera på varför det gick som det gick. Och hittade svaret genom att bara kolla tillbaka på mitt liv. 
 
 

 
 
Redan i högstadiet var jag en mångsysslare, jag älskade träning och idrott så det var precis vad jag gjorde. Jag spelade fotboll, tränare gymnastik, dansade, tränade fri-idrott, höll emellanåt på med parkour och capoeira och deltog självklart i alla skolidrottstävlingar som fanns var jag kunde delta. I gymnasiet fortsatte detta beteende, jag deltog i alla fritidsaktiviteter från skolan, var elevkårsordförande, skrev i skoltidningen och deltog i nästan alla tävlingar. När det kom till kurser försökte jag variera så mycket som möjligt, läste fem språk, psykologi, kort matematik och tog alla gympakurser som erbjöds. 
 
Redan här hittar jag felet, jag har aldrig varit super bra på något, jag har istället varit bra på mycket. Jag hade svårt att bara göra en sak, svårt att fokusera på ett par kurser. Jag ville alltid ha mer, lära mig något nytt och ha nya utmaningar. Som mångsysslare hade jag alltid flera bollar i lufter, hade svårt att sitta ensam hemma och ännu svårare att bara ta ledigt en dag. 
 
När jag skulle söka in till skolor, så föll allt på att jag inte kunde bara koncentrera mig på ett par ämnen, jagville pröva allt. I gymnasiet hade jag helt ok betyg, men studentskrivningarna gick inte så bra för att (ni kan gissa varför) jag inte kunde bara fokusera på ett par ämnen. Nu i efterhand frågar jag mig själv; är det värt att vara en mångsysslare?
 
När jag ser tillbaka på högstadietiden undrar jag varför jag inte valde att fokusera på ett par idrottsgrenar istället för sådär många? Varför valde jag inte smartare ämnen att läsa i gymnasiet, som skulle gynna min framtid? Varför sökte jag inte in bara tillde skolor jag verkligen brann för? Varför är jag en mångsysslare egentligen?
 
Jag kan ställa frågan "varför?" om och om igen, men blir aldrig klokare. Istället för att ångra något, så ser jag vad allt dessa har gett mig istället. Alla idrottsgrenar har gett mig både en bra grundkondition och styrka, samt så många fina vänner. Min konstiga blandning av kurser gav mig intresse för många olika ämnen, och en bredare kunskap. Även om jag inte slapp in till någon av de första skolorna jag sökte till, så har jag en känsla av att det var någon mening med det hela. 
 
Som slutfundering på detta inlägg:
Skulle jag göra om vissa val: Jo! 
Ångrar jag något av dessa val: Nej! 
 
Ida 19 år, nybakad student våren 2012
 
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Luxury in Luxembourg

Dags att fortsätta berätta lite om min interrail, och detta inlägg blir om landet vart jag helt i förbifarten for till; Luxemburg! Efter att jag varit i Belgien hade jag sikte mot Schweiz, men tyckte att det sku vara roligt att fara via Luxemburg när jag en gång är på väg mot sydost. För att kort beskriva stället så är det alltså landet i Europa som heter precis samma sak som sin huvudstad, som gränsar till Belgien, Frankrike och Tyskland och är ett väldigt modernt och internationellt land. 
 
 

 
Time to tell you a bit more about my interrail, and this post will be about the country I accidentally visited; Luxembourg. After my visit in Belgium I had plans to go to Switzerland, but I thought it would be fun to go trough Luxembourg when I already had my way down southeast. To shortly describe the place, I would say this is the country that has the same name as its capital, which has three neighborcountries (Belgium, France and Germany) and is a really modern and international country. 
 
 
 
 
Blev positivt överrasad över hur fint, rent och trevligt det är i Luxemburg. For alltså in till huvudstaden och vandrade runt där ett par timmar. Ville få en känsla av hur det är där, se lite de typiska turist platserna och också njuta av miljön. Alla hus var verkligen vackra, hade väldigt enhetlig stil och man märker att de verkligen bryr sig om sin stad. 
 
 

 
I have to say I was so surprised over how nice, clean and modern Luxembourg is. I visited the capital and spent a few hours there walking around and just enjoy the city. I wanted to get a feeling of how it would be to live there, and also see some of the typical tourits places. Almos all hosues were so beautiful, had a nice style to them and you sure could see that they do care about their city. 
 
 
 
 
Skulle ju ha en selfie från varje land, var supertrött här efter vår utekväll i Bryssel så därför lite påsar under ögonen, haha. Europaflaggan syntes överallt, men blev också förvånad över hur grönt det var i staden. Snygga ståtliga hus blandat med både flod och skog. Mysigt värre sku jag kunna säga! 
 
 

 
My mission was to take a selfie in every city I visited, this one I took after our crazy night out in Brussels so that's why the bag are so huge under my eyes, haha. The EU flag could be seen almost everywhere, and I got so surprised about how green it was in the city. I mean beautiful houses combined with a river and so much threes and forest, actually a nice place to be in. 
 
 
 
 
 
De små detaljerna var verkligen de som gjorde staden så mysig. Inte nog med att det inte låg skräp någonstans, så fanns det fina blomsterarrangemang överallt, fina statyer, flaggor i alla färger och former och också en favoritplats som jag hittade: Ett träd med små hälsningar på franska. 
 
 

 
The small details were the ones that really made me like this place. One huge part of me liking this city was how clean it was everywhere, all the flower arrangements and also details like flags everywhere, interesting and beautiful statues and one of my favourites was this three with compliments in french. 
 
 
 
 
Även om jag bara spenderade ett par timmar i Luxemburg så fick jag en bra bild av staden. Alltid är på gång avstånd, vackert, fräsht och trevligt. Folk var väldigt hjälpsamma och de flesta pratade ändå bra engelska. En trevlig stämning och en fin miljö att spendera tid i. Skulle gärna ha besökt något museum eller gjort något roligt där, men kände att jag i så fall kan komma tillbaka dit istället. Tror dock att man inte behöver mer än ett par dagar där, för så pass litet var det nog jämför med de andra städerna jag besökt. 
 
 

 
Even though I only spent a few hours in Luxembourg, I felt I got a good vibe of the city. Everything is at walking distance, it is a beautiful, clean and modern city with really nice and helpful people. I would have loved to maybe visit a museum or something like it, but if I want to in the future I can go back and do that. You don't actually need more than just a few days in this city, it is after all pretty small compared to other cities in Europe. 
 
 
 
Interrail - luxembourg - luxemburg
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Make them colors pop

Höst, en av mina favoritstunder på året. När trädens löv ändrar färg, myströjorna kommer till användning och hemmet doftar IKEA's doftljus om kvällarna. En annan sak jag märkt med hösten är att den inspirerar mig till att ha lite mera färg på bilderna. Brukar ofta anpassa editeringen till humöret, och nu just är det alltså sarka ljusa färger som gäller.  
 
 
 
 
Var ute med Jarina och fotograferade här om dagen, och även om jag fortfarande är lite obekväm framför kameran så känns det bättre och bättre för varje gång. Speciellt en dag som denna, solen sken, det var varmt och härligt ute och trots min dunderförkylning så kände jag mig naturlig. Tack Jarina för bilderna!
 
Är kanske ingen expert på editering, men använder mig av Lightroom för att få fram färger, och Photoshop för att finputsa bilderna och sedan kunna publicera dem i bra kvalité. På telefonen använder jag för det mesta VSCO appen och också Snapseed. Insatgrams editering är också riktigt bra om man varken har tid eller lust att lägga ner så mycket tid på en enda bild!
 
 
 
editing - photoshoot - teal and orange - turku åbo
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi