Interrail to Interlaken

Dags att fortsätta berätta lite mer om interrail resan! Efter att jag varit i Luxemburg åkte jag via Frankrike, Strasbourg, för att sedan spendera ett par dagar i Schweiz. När jag och Maria var på semester i Egypten så blev jag bekant med ett par Tyskar som är bosatta i Schweiz, så självklart passade jag på att hälsa på dem när jag en gång reste runt i Europa. 
 
 

 
Time to continue with my interrail posts! After my visit in Luxembourg I travelled trought France, Strasbourg, to Switzerland to spend a few days there. When me and Maria had our vacation in Egypt I became friends with a couple of germans who are living in Switzerland, and ofcourse I wanted to visit them while travelling trough Europe. 
 
 
 
 
Eftersom jag ville verkligen njuta av miljön och sällskapet, så fotade jag inte så värst mycket utan filmade och tog bilder till min instastory (som du kan se här på händelsen #idaoninterrail). Det bästa med Schweiz är hur otroligt vackert det är där. All natur, alla berg, färgerna på både växtligheterna och sjöarna.. Har aldrig sett något så vackert! 
 
 

 
Because I really wanted to just enjoy my visit and also spend time with my friends, I mostly did film and post pictures to my instastory (which you can find here and on the event #idaoninterrail). The best thing about Switzerland is how amazingly beautiful it is. The nature, the mountains, all the colors on both the trees and lakes.. It was something I have never seen before. 
 
 
 
 
Hur vackert är inte detta, att se de höga mäktiga bergen i bakgrunden?
How beatiful isn't this, that you can see those high mountais in the background?
 
 
 
 
Något annat som jag fastnade för så var staden Bern, både för hur mysigt det var och stilen på husen och gatorna. Jag kan verkligen förstå varför folk flyttar till Schweiz. Även om det är ett av de dyraste länderna i Europa och inte hör till EU, så är det ett otroligt vackert land. 
 
 

 
Something else I fell for was the city of Bern, both how beatiful it was and all the buildings and streets. I really understand why people are moving to Switzerland. Even though it doesen't belong to the EU and is one of the more expensive countries to live in, it is such a beautiful country. 
 
 
 
 
De två sista bilderna är de som jag lagt på instagram, som verkligen lyfter fram hur vackra färger och hur fint det är där. Folk simmade i sjöarna, flöt runt på ringar och surfbrädor och njöt av det underbara vädret. Om jag baraf år chansen så vill jag gärna åka tillbaka till Schweiz snart igen.
 
 

 
These last two pictures are form my isntagram, and they really show the beautiful colors and how amazing it was there. People were swimming in the lake, float around and some were surfing and enjoying the nice weather. If I only get the chanse I certanly will travel to Switzerland again. 
 
 
 
Interrail - bern - interlaken - jungfrauen - shweiz - switzerland
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Här har ni riksdagskandidat Jungell

JESS ni läste helt rätt. Jag kommer alltså ställa upp som riksdagskandidat inför valet våren 2019. Släppte nyheten på facebook för ett tag sedan, men kände att det hör ju självklart till att skriva om det på bloggen också! Ni har väl hunnit läsa Svensk Ungdoms nyhet om mig som kandidat? Eller den som kom på Österbottens tidning? Om inte, så tänkte jag berätta lite mer i det här inlägget om varför jag stället upp och lite vad jag har för tankar dagens politik.
 
 
Vilket parti och varför?
 
Självklart stället jag upp för Svenska folkpartiet i Österbotten, de delar väldigt lika värderingar som mig och jag sitter redan med i kommunfullmäktige för SFP. Partiet står för mycket av det vad jag själv står för, men de tre huvud punkterna jag tänker satsa på att lyfta fram är
 
Ungas framtid och möjligheter
Hållbar utveckling
Kultur och idrott
 
 
Ungas framtid och möjligheter?
 
Finland är ett fantastiskt land att växa upp i, och get alla ungdomar fina möjligheter till en bra framtid. Dock ser vi varje dag hur fler och fler lider av ångest och stress inför sina framtidsfal, studiestöd och bidrag skärs ner och det blir allt svårare att få både studieplats och arbete. Ungdomarna är landets framtid, så för mig är det en självklarhet att vi måste satsa på att varje ungdom har en möjlighet till att utvecklas både karriärsmässigt och också må bra! 
 
 
Hållbar utveckling?
 
Det som kanske inte framkommet så mycket från min sida, men som jag mer och mer bryr mig om så är just hållbar utveckling. Mer specifikt så menar jag vår miljö och våra levnadsvanor som påverkar den. Jag inspireras av vänner och bekanta som gör sitt bästa för att som enskild människa göra en påverkan, såsom att sortera, återvinna, äta mindre kött, köpa lokala produkter och ekologiska varor samt kanske tänka efter före man gör vissa val i vardagen. Jag tror att om varje människa skulle göra lite andra val i vardagen, eller ens bry sig lite mera skulle miljön och naturen må så mycket bättre. 
 
 
Kultur och idrott?
 
Något som folk mår bra av, och väljer att lägga sin fritid på är just kultur och idrott. Vi har fantastiska möjligheter i Finland när det kommer till just idrottsmöjligheter, och det finns inget bättre än föreningsverksamhet. Jag är själv aktiv i flera idrottsföreningar och älskar att se hur mycket gott idrotten för med sig i en människas vardag. Kulturen är också något så viktigt för vårt samhälle, och ibland kan jag känna att den uppskattas inte så mycket som den borde. 
 
 
Varför just mig som kandidat?
 
Det här var kanske den första frågan jag ställde mig själv, varför jag? Efter många tankar och funderingar så vändes hela frågan till ett så tydligt svar; självklart jag! När vi ser på dagens politik, de som har påverkningsmöjligeter både i kommuner men också i riksdagen, så saknar jag fler unga och fler kvinnor. I de flesta kommuner och även i riksdagen så är männen starkt representerade, och medelåldern ligger oftast mellan 45-55 år. I Jakobstad är jag enda kvinnan under 50, vilket för mig känns verkligen ologiskt. Självklart kommer det mycket erfarenhet och kunskap med åldern, men jag ser inte varför inte fler unga skulle kunna vara med och påverka vårt land och de val som görs. 
 
Jag stället alltså upp i Jakobstad, som hör till Vasa valkrets där SFP har starka kandidater. Är mycket glad över att få stå som kandidat med så starka personer som Anna-Maja Henriksson, Joakim Strand, Christoffer Ingo, Sari Somppi och många fler. Jag vet om att det kommer att vara en mycket tuff kampanj, speciellt för mig som ställer upp första gången och är relativt ny och ung, men jag känner att jag har en stor möjlighet att få en hel del förtroenden och röster tack vare att jag verkligen brinner för det jag gör och känner att det är nu som vi behöver fler unga kvinnor med i politiken! 
 
 
En viktig hälsning till alla som läser detta:
 
Nu om någonsin är det så otroligt viktigt att rösta. Jag vet att många kanske tror att en individs röst inte betyder så mycket, när det i själva verket kan vara just en persons röst osm är den avgörande. När jag såg valdeltagandet i kommunalvalet 2017 blev jag verkligen chokad över hur många som inte röstar, och hoppas verkligen att deltagandet är så mycket större nu när det gället riksdagen. Även om man inte har en bekant eller en vän som ställer upp, så kan man alltid hitta någon som har samma värderingar som en själv. Jag hoppas att ni känner att jag kan vara en bra kandidat, och eventuellt också en person som ni kan lägga just er röst på! 
 
 
Vill du vara med i min kampanjgrupp?
 
Inför valet får vi kandidater ha våran egen kampanjgrupp som hjälper oss under våren och som har samma mål som oss: att nå ut till så många som möjligt och få förtroende av folket. Jag har en hel del roliga planer och tankar på hur jag vill utföra min kampanj på våren, men jag kan inte göra det ensam. Så om du känner att du skulle vilja vara med, endera bara träffas på en kopp kaffe och brainstorma idéer eller också hjälpa mig från början till slut, så ta gärna kontakt via idajungell@gmail.com och berätta varför just du vill vara med i min kampanjgrupp! 
 
 
 
SFP österbotten - finland - riksdagsval 2019
3
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Nya favoriter med mina favoriter

En storfavorit hos många är att ordna "Halv åtta hos mig"-middagar med sina vänner, och självklart testade vi också på det. Nu har vi då kommit ett varv runt (lite ironiskt att det tagit så länge, men så kan det gå när man har helt olika tidtabeller) och avslutade denna rond hos Petra. 
 
 
 
 
Vi inledde hos mig, fortsatte till Cessis, var förra veckan hos Jarinas och nu var det då Petra som bjöd hem oss. Jag var verkligen taggad eftersom jag vet att Petra är kreativ och har väldigt bra smak på mat. Dessutom hade jag anat att det skulle bli vegetariskt, men kunde inte tro att det skulle bli såhär gott!
 
 
 
 
Till förrätt serverade hon tomatsoppa med hemma gjorda crutonger, samt riktigt gott bröd. Har ärligt talat aldrig förr ätit tomatsoppa, så blev verkligen sugen på att testa det själv. Om jag dessutom gör enligt Petras enkla och goda recept så kan det väl inte gå fel! 
 
 
 
 
Till huvudrätt blev det en storfavorit, halloumiburgare med granatäppelsallad. Allt i brugaren var hemmagjort, och det smakade så otroligt gott. Hade nästan glömt hur gott det är med halloumi istället för kött i burgare. Dessutom passade det perfekt med granatäppel eftersom det påminner så om sommaren. 
 
 
 
 
Efterrätten blev en storfavorit, chokladkaka med nutellafyllning.. kan inte ens med ord beskriva hur gott det var och måste verkligen be petra endera göra en bakningsvideo på dem eller åtminstone lägga ut ett recept på bloggen. Även om jag aldrig kommer kunna baka det (eftersom jag är verklilgen urusel på bakverk) så hoppas jag att jag kommer få smaka det snart igen, hehe. 
 
Under kvällen njöt vi dessutom av riktigt gott vin, många skratt och roliga spel tillsammans. Kan lugnt säga att kvällar som dessa är varför jag trivs så otroligt bra i Åbo! 
 
 
 
halv åtta hos mig - middag
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi