Black Friday.. more like Freaky Friday

Fredag morgon, sitter i bussen på väg till Helsingfors. Öppnar nyheter och sociala medier, och 10 minuter senare befinner jag mig på både elektronik och klädbutikers webbsidor. Är fem före med att klicka hem något min hjärna säger att är billigt, och jag bara måste ha. Till min räddning kommer det undervetna emot och påminner mig om att jag inte behöver något just nu, verkligen inte de saker jag ser på. Känns verkligen inte som en Black Friday, mera som en Freaky Friday så som min hjärna spökar och reagerar. 
 
Istället för att anamma Black Friday, eller publicera inlägg om en White Monday, så väljar jag att istället lägga mina tankar och energi på att smått införa en annan tradition som hör denna vecka till; Thanksgiving. Tänkte kort berätta ett par saker i min vardag jag är tacksam för, och som jag kanske glömmer bort att uppskatta. 
 
 
Jag är tacksam för att..
 
.. Jag är född och uppvuxen i Finland, ett tryggt och fint land som både ger mig möjligheter och frihet till att vara den jag är och har en god framtid. 
 
.. Jag har en fin familj, underbara vänner och en pojkvän som älskar mig och bryr sig om mig. Även om jag vissa dagar kan känna mig urusel, ensam och värdelös så finns alltid någon där för mig. 
 
.. Det finns så många fina människor som väljer att göra sitt bästa för andra, för samhället och för de som behöver en hjälpande hand. Jag vill bli bättre på att ge, på att hjälpa. Minst en god gärning om dagen, liten som står så länge den är god. 
 
.. Andra chanser är något som verkligen finns, både inom arbete, relationer och livet. Något jag lärt mig de senaste åren är att jag mår bättre av att lära mig av misslyckanden, våga säga förlåt och kan göra om saker jag inte är nöjd med. 
 
.. Just du läser detta, och kanske vill ta en stund för dig själv och fundera vad just du är tacksam för!
 
 

 
Foto: Jarina 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

BBIT (best burgers in town)

Inlägget i samarbete med Friends & BRGRS
 
 
Vilket härlig sätt att spendera en mörk tisdag kväll, med super god mat och trevligt sällskap. Ikväll var jag bjudet till en Burger-tasting till Friends & BRGRS i Jakobstad, fortfarande är det en av mina favorit restauranger och ett måste att besöka varje gång jag är hemma.
 
 
 
 
Under kvällen fick vi pröva på tre olika hamburgare i mindre storlek, och sedan en burgare ur menyn som vi fick välja själva. Mellan rätterna fick vi även smaka på både Halloumi- och vanliga frenchfries. Dessa fick vi även dippa i deras Friends, Chipotle och Aioli dipp.Jag som är en stor halloumi älskare så tycker otroligt mycket om dessa, om ni inte testat dem ännu så kan jag rekommendera dem! 
 
 
 
 
De burgarna vi fick testa på var Kycklingburgaren, månadens burgare som innehåll bland annat guacamole och mycket starka ingredienser, samt bacon burgaren. Sedan valde jag att prova på Umami med vegetarisk biff. Till efterrätt fick vi milkshake, och jag fick smaka på en ny smak nämligen kaffe-choklad, och som jag blev snål på mera. Älskar ju milkshake, sku kunna dricka det varje dag. 
 
 
 
 
Även om jag inte är ett stort fan av limsa, så är deras egen gjorda dryck otroligt god!
Min favorit... jordgubb!
 
 
 
 
Som kvällens trevliga bordssällkap hade jag Cindy och Anton, det var länge sedan jag sett Cindy senast så det var riktigt roligt att få prata lite. Självklart lite trevliga också när någon annan känner samma behov och vilja att ta biler på allt och alla, hehe. 
 
 
 
 
Inte nog med att maten på Friends & BRGRS är god, så är också servicen alltid bra. Personer är trevlig, kockarna duktiga, de lyssnar och man har åsikter och funderingar och vill alltid utvecklas mot det bättre. Ett stort plus är att de anstället väldigt mycket ungdomar, vilket jag ser som en fördel för att många får en chans till arbetslivet och också kan försörja sig själva. Tack till kvällens duktiga kockar! 
 
 
 
 
Friends & BRGRS satsar på lokalproducerad mat, med ett bra urval där alla kan hitta något som passar sin egen smak. Om du inte hittar något på menyn, så kan du faktiskt komponera en hamburgare som passar dig. Ex. Gillar du deras Classic hamburgare, men vill hellre ha Aioli dipp och guacamole till, ja då kan du enkelt be om det från kassan och köket levererar! 
 
 
 
 
En ny favorit var absolut Topped Fries, alltså franskpotatis med cheddar, majonäs, pico de gallo och rödlök. MUMS alltså. För mig var det en riktigt lyckad kväll, där jag både fick testa nya burgare och få lite nya idéer till vad jag kan äta där nästa gång, hihi. Tack Cindy och Anton för sällskapet! 
 
Stort tack till Friends & BRGRS för denna kväll!
 
 
 
burgare - friends & brgrs - hamburgare - ravintola pietarsaaressa - restaurang i jakobstad
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

5 favoritfotografer och deras tips

 
 
Ett av mina stora intressen är fotografering. Jag tycker det är så roligt att spara fina minnen i form av bilder och videor, och att kunna få något enkelt att bli så vackert i bildformat. För tillfället fotograferar jag med en Canon EOS 700D, och favorit objektiven är ett Canon 50mm f/1.4 och ett Sigma 10-20mm f/3.5. Mina vloggar filmar jag med en Nikon 1 J5 och försöker mixa instagram med både telefonbilder och kamerabilder. 
 
Till största del är jag självlärd, försöker öva med kameran så gott jag kan och ta god tid på mig för att hitta de rätta inställningarna. Tycker också om att läsa fotobloggar och följa youtubers som delar med sig av både editeringstips och videor de gjort. Här är mina fem favoriter (+ en extra för jag tycker han är värd att nämnas). 
 
 
Jarina Leskinen
 
 
 
Min fina vän Jarina är en så duktig fotograf, och delar ofta med sig av sina bästa tips. Tycker det är roligt att vara ute på fotopromenader med henne, eftersom det alltid leder till massvis med fina bilder och mer fotoinspiration. Rekommenderar att ni också följer hennes instagram @jjarina där hon lägger upp massor av fina vardagsbilder. 
 
Ett av mina favorit tips från Jarina är att skapa balans i bilderna. 
 
 
Amanda Parkkinen
 
 
 
En annan duktig finlandssvensk fotograf är Jakobstadstjejen Amanda Parkkinen, som nu just bor i Stockholm där hon får göra massor med intressanta fotojobb. Tycker alla bilder hon tar berättar en historia, och hon får verkligen fram glädjen i de fotojobb hon gör. Rekommenderar att ni kikar in på hennes blogg.
 
Ett tips som hjälpt mig var inlägget om motljus. 
 
 
Elin Kero
 
 
 
Elin Kero har en av Sveriges största fotobloggar, och har varit en stor inspiration till mig i många år. Hon är verkligen dutkig, och har satsat mycket på sin fotografering. Hon har massvis med bra tips och idéer som man kan få till nytta, så missa inte hennes blogg.
 
Jag har länge övervägt att köpa en blixt, men varit osäker på varför de är bra.
 
 
Maria Frände
 
 
 
Självklart är Maria en av mina inspirationer när det kommer till fotografering. Älskar hennes bilder, blogginlägg och tips. Nu dessutom när hon är en blivande mamma så är bilderna mer känslofyllda och vackra, och tycker hon är så vacker och bilderna blir så underbara! 
 
Ett inlägg som är viktigt för många att läsa är det som hon skrev om upphovsrättslagen.
 
 
Peter McKinnon
 
 
 
En kanadensisk fotograf som både gör otroligt bra videor och tar så vackra bilder, är Peter McKinnon. Har följt med hans videor i över ett år nu, fått massor av bra tips och blir mer och mer inspirerad till att göra mer videor. Tycker det är så synd att jag missade han när han var i Helsingfors, så jag hoppas han har vägarna förbi Finland snart igen! 
 
Peter har en serie som kallas 2 minute tuesday, den kan jag varmt rekommendera.
 
 
Matti Haapoja
 
 
 
Så till han som jag tycker är värt ett extra omnämnande, Matti Haapoja. Han är en finsk fotograf som bor i Kanada, jobbar mycket med Peter McKinnon så det är där via jag hittade hans kanal. Otroligt duktig, gör väldigt bra videor, har bra med tips och förtjänar absolut mer uppmärksamhet än vad han får! 
 
 
 

 
Har du en favoritfotograf eller något bra tips du vill dela med dig av?
 

 
finlandssvensk - fotografera - fototips - svenskfinland - video
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi