En av Jakobstads pärlor

Alla städer i Finland är sommarstäder. Ni vet, det att folk alltid säger "Du ska nog komma hit på sommaren när det är som finast". Självklart är allt vackert på sommaren, men när man har platser som är sådär extra vackra så blir man bara så glad. En av de ställen, som jag och många andra kallar till en av stadens pärlor, så är Mässkär. 
 
 
 
 
Mässkär är en holme en brabit från stan, dit du endast kan under sommartid färdas med båt. Under vintern är det väldigt många som vandrar ut längs isen hit, vilket säkerligen är härligt. Vi passade på att ta Mässkärs färjan från Gamla hamn, den går i juli varje dag kl. 12:00, och kostar 15€ tur-retur. Fick sitta längst fram och njuta av solen, utsikten och vattnet som skvalpade på fötterna.
 
 
 
 
 
Eftersom varken jag eller mamma hade något speciellt för oss under söndagen, var det en perfekt dag att åka ut till Mässkär. Det var närmare 30 grader varmt, blå himmel och en fin dag för en utflykt. Själv har jag int besökt Mässkär sedan lågstadiet, så det var inst sagt dags för mig att åka ut dit igen! 
 
 
 
 
Det finns en hel del att gö förutom att njuta av solen, nu just har de lunch varje dag och självklart ett café öppet. Du kan gå längs en kort vandringsstig eller simma längs stranden. Eller varför inte göra som vi, gå runt lite på ön tills man hittar ett perfekt ställe till att bara sitta och njuta av lugnet vid. 
 
 
 
 
 
Man hinner vara ca tre timmar på Mässkär innan båter åker tillbaka till Macken. Under den tiden hinner man bra njuta av ön, och bli lite avundsjuk på alla de som får ha sin sommarstuga där. Såg en hel del mysiga sugor som jag gärna sku spendera en natt eller två i. Om man vill spendera en natt där, så har de faktiskt rum som man kan sova i, bara att kolla in deras hemsida www.masskar.fi så får ni veta mera. 
 
 
En enkel men så skön dag vid en av Jakobstads pärlor. Tack för sällskapet mamma!
 
 
 
jakobstad - mässkär - pietarsaari
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

När arbetet flyttar ut

Vad händer.. det är bara nio dagar kvar till Jakobs Dagarna.. HUR? Kan inte tro att det gått såhär snabbt, och även om vi kommit relativt långt med programmet så känns det ändå som att det är mycket kvar. Det ska bli både roligt och intressant att se hur det går i år, självklart är jag supernervös men mestadels taggad inför evenemanget! 
 
Dessuto har vi flyttat ut vårt kontor till den nya torgterrassen, och har den mittersta glaspaviljongen nu och hela Jakobs Dagarna. Riktigt mysigt och trevligt att sitta här, speciellt med alla människor man ser. Så om ni har vägarna förbi kan ni komma och säga hej, sitter här dagligen mellan 9-16. 
 
 
 
 
 
 
Det är både mysigt och trevligt att sitta här på både lunch och kaffe, barnen har en hel del att leka med och så kan man även passa på att fynda från pop-up butikerna, hehe.
 
 
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Fem saker jag är urusel på

Det finns en hel del saker jag är bra på, men det känns som ännu fler jag verkligen är urusel på. Tänkte som kontrast till förra inlägget skriva faktiskt om en hel del saker jag är på riktigt på dålig på (skäms ibland över dessa) och försöker ändra på dem så gott jag kan. Femman är kanske den jobbigaste, haha. 
 
1. Spara pengar
När jag har något att se fram emot så sparar jag som en snål jäkel, men vardagarna utan ekonomiska mål så kan jag ha investerat i en he del cafébesök, mat, spontanköp och andra utgifter jag kanske inte behöver göras å ofta. Jag vet ärligt inte hur mycket pengar jag lägger på mat och kaffe i veckan.. Det är mycket de...
 
 
 
 
2. Laga mat
Oskojjat är jag kanske världens sämsta kock. Jag lär mig en eller två rätter som jag verkligen kan (nu just är det avokadopasta och att kokoa nypotatis) och så äter jag det konstant. Jag prövar gärna nya rätter, men hur jag än följer recept så smakar det verkligen inte lika, och allt som oftast lyckas jag bränna något eller så smakar det riktigt illa. Det är väl något man lär sig med tiden, men nu just.. anlita mig aldrig som kock! 
 
3. Vattna blommor
Nu när de enda "växter" jag har är avokadofröna (som det kommer en uppdatering på ihelg faktiskt) så känns mitt liv plöstligt mera tryggt. Under försommaren har jag köpt sammanlagt tre blommor, och alla tre har dött inom bara ett par dagar. En vattnade jag för lite, en för mycket och en sku tydligen inte stå i solen.. Näe, växter är inte min grej än så länge. 
 
 
 
 
4. Stiga upp på morgonen
Hur har mina mornar sett ut denna sommar.. egentligen detta år. Lägger tidig väckning i hopp om en effektiv morgon. Trycket säkert på znoose mellan 5-10 gånger, plöstligt är lockan 10 före jag ska vara någonstans och det blir rejäl panik. Under sommaren går det lite bättre att stiga upp, men jag är plöstligt super långsam på morgonen.. Vet inte när jag skulle ha varit före 9 på kontoret, tror det är för att jag vet att det är helt ok att komma någon minut sen. Dock kan jag ändå stiga upp när jag har ex. en tid att passa. Då går det konstigt nog snabbt att stiga upp? 
 
5. Kolla om det finns wc-papper
Anders börjar säkert bli trött på det här, men det händer alltför ofta att jag går på wc. Kisar. Söker papper. Får panik. Ropar "Anders, kan du hämta wc-papper" (för vi har mer i städskrubben då det inte ryms i wc'n). Eftersom jag hemma är så dåligt på att kolla det, så har jag tydligen börjat bli dålig på andra ställen.. Vilket inte är roligt. Så, efter en tragisk upplevelse (som jag helst inte går in på detalj på) så har jag allt som oftast med mig näsdukar åtm i väskan, hehe.
 
Nog är det tur att ens sambo älskar även ens klumpiga och glömska sidor, hehe
 
 
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi