5 december: jämför minuter

När satt du senast, utan något i handen eller framför ögonen? Tänk igenom din dag, hur ofta du egentligen har en skärm framför dig, eller gör något produktivt. När tog du senast ett par minuter för dig själv, där du stänger av omvärlden och bara fokuserar på dig och nuet? 
 
För ett par veckor sedan introducerade Anders mig till en meditations app, en man som vi båda lyssnat till relativt mycket har skapat ett x antal avsnitt där man varje dag tar sig åtminstone 10 minuter egen tid för detta. Även om man lyssnar till någon annans röst, så är det otroligt stillsamt och avslappnande. Nästan lite skrämmande att bara försöka känna av sig själv, hitta sina egna tankar och fokusera på att andas. 
 
När Anders for iväg till Jakobstad (och jag inte kom ihåg var jag ska hitta rätt meditationsprogram han följer) så valde jag att försöka på att meditera för mig själv. Utan någon som säger vad jag ska tänka, bara jag och mina tankar. Jag tog ca 15 minuter av min dag, till att sätta mig ner på en stol i ett tyst hem, och bara fokusera på att andas och vart tankarna för mig. Efteråt var jag både lugnare, och kände en kontroll jag inte känt på väldigt länge.
 
 

 
 
Vi spenderar sjuka timmar på att hela tiden tänka på en hel del måsten, saker att göra och vad som kommer näst. Tror kanske skärmtiden ändå är den som skrämmer mig mest, och det faktum att man idag inte ens nöjer sig med en skärm, utan som jag ibland finner mig; med tre samtidigt. Jag började dessutom följa med mina minuter som jag spenderar skärmtid på per dag, och har som mål att varje dag minska på dem. Göra något annat istället. 
 
Det finns så mycket som går oss förbi när vi bara ser ner i vår skärm, och jag vill inte leva mitt liv genom något annat än mig själv. Idag ska jag ta en promenad, utan varken musik eller podd. Imorgon tänker jag se ut genom tågfönstret och se på naturen. Vem vet vilka tankar och idéer som kan komma till mig, när jag får fokusera på mig själv och nuet.
 
 
 
meditation - sam harris - skärmtid
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi