20 december: när man redan nu vet vad som gått fel

Efter ett par veckor av att bo ensam i Åbo, få sitta kvällarna för sig själv och gå igenom året som gått så kommer alla tankar och minnen fram. Jag kommer skriva en årsresumé med de allra bästa minnena från 2018, men före det så vill jag också ta med mig sådant som inte riktigt gått som jag tänkt mig. Göra om, göra rätt. Talade i ett tidigare inlägg om misstag, men nu pratar jag om saker och händelser som inte riktigt gick som jag tänkte mig.
 
För lite studiepoäng: Har tyvärr inte prioriterat studierna så som jag borde, så jag fått mindre studiepoäng än jag hade hoppats på. Inte för lite, men inte nått upp till mitt mål. Speciellt inte nu sista två månaderna..
Inför 2019: prioritera studierna och skrapa ihop de poäng jag har som mål. 
 
Problem med ekonomin: Detta blev året jag valde att göra de saker som lockade mig, äta god mat, satsa på resor och också njuta av stunden. Tyvärr har detta gjort att jag inte riktigt haft världens bästa ekonomin, problemen uppstod när jag känner stress över att inte ha en buffert och inte ha råd med saker jag känner jag vill ha råd med.
Inför 2019: Lägg upp en vecko och månadsbudget, följ med utgifter och prioritera pengarna.
 
Knappt tränat alls: Min träning de senaste månaderna har varit nära noll. Från att ha varit en så aktiv människa, som verkligen älskar träning till att inte ha någon motivation. Ett stort plus är att ja får äntligen komma hem, till Fitness Club, och jag tror att redan det kommer hjälpa så mycket. 
Inför 2019: Skippa ursäkterna, jag vet att jag mår bättre av att träna. Lägg in tid i kalendern! 
 
Varit en dålig bloggare: Ja men verkligen, har påbörjat så många inlägg som jag bara lagt i utkast eller raderat helt och hållet. Har massor med fint material från min interrail som jag ännu sku vila dela med mig av och känner bara att det inte riktigt gått som jag tänkt mig.
Inför 2019: Hitta en bra rutin och våga trycka på publicera. Skriv från hjärtat!
 
Inte förbättrat mina brister: Och dessa brister är mera fysiska. Har länge funderat på att påbörja tandreglering, jag och Jarina har besökt en hel del tandläkare men priset har alltid tagit emot. Nu har jag åtminstone kontaktat han jag skall gå till och förhoppningsvis får jag köra igång från och med januari. Dessutom hatar jag mina fingrar, de som känner mig vet vad jag pratar om, och detta är något jag ser att jag nu vill få förbättrat till 2019.
Inför 2019: Dags att få ändring på dessa så spara pengar, fixa fingrarna och bli gladare! 
 
 
Eftersom 2019 kommer vara ett sjukt händelserikt år, så vill jag också göra det till det bästa. Alltför ofta ser man tillbaka på saker som gått fel, men om ett år vill jag kunna se hur mycket som gått bättre!
 
 
 
3
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

13 december: på tal om reklam

Läste igenom Carolas inlägg där hon svarade på kommentarer om reklam och samarbeten, tycker hon svarar riktigt tydligt och bra, och kände att kanske bra att få andra att läsa inlägget också. Unger åren har det pratats mycket om hur inlägg på sociala medier skall reklam-märkas, alltså om influencern fått betalt för inlägget, och Finland har börjat komma ikapp med både regler och konsekvenser. 
 
Idag publicerade svenska yle en artikel där de pratar om smygreklam, och att många kanske inte vet vad som är och inte är ett samarbete. Speciellt yngre influencers så förstår jag att inte kan veta, om ingen berättar detta till dem. Här ligger också ett stort ansvar på företagen, speciellt om personen i fråga är underårig. Inlägg kan märkas ut med "i samarbete med" eller "inlägger sponsras av", hur man än gör så är det extremt viktigt att man är tydligt. Att endast använda ex. #ad eller försöka dölja med att "jag blev utmanad av företag x att..", man får helt enkelt inte lura följare. Redan för tre år sedan tog Maria upp detta med smygreklam, och skrev ett bra inlägg om ämnet. 
 
För ca ett år sedan skrev sajten Influencers of Sweden Det ultimata inlägget om reklam i bloggar och annonsmärkning, som många tog lärdom av. I Sverige har de kommit långt med detta, men ännu får de jobba på att få även de största bloggarna och instagrammarna att märka ännu bättre. 
 
 
 
 
Konsument- och konkurrensverket har sammanställt en text (från 2013, borde kanske uppdateras?) om hur inlägg bör märkas när det kommer till samarbeten och annonsering. Du kan läsa hela texten här! Jag tog fram de punkter jag ansåg var de absolut tydligaste:
 
  • Det bör dessutom framgå ut marknadsföringen för vems räkning marknadsföringen görs. Även detta krav anknyter till att marknadsföringen ska kunna identifieras och urskiljas. Målet är bland annat att säkerställa att det i material som verkar oberoende men i verklighet är kommersiellt sponsorerat även framgår vem sponsoren är. 
  • Enligt beslutet bör en reklam genast kunna identifieras som reklam utan att man bekantar sig närmare med den.

  • Konsumentskyddslagstiftningen eller Journalistreglerna förpliktar inte amatörbloggaren direkt, men företaget som gör reklam har trots det ansvaret att följa lagstiftningen då det marknadsför genom bloggen.
  • Samarbetsavtalet nämns på bloggens framsida eller på något annat tydligt sätt

  • Svävande uttryck som "en del av produkterna har mottagits via bloggen" eller "produkt x damp ner i postlådan" bör inte användas, eftersom läsaren på basen av dem inte kan veta om det är fråga om en reklam eller inte.

  • Då man skriver om produkten bör man hänvisa till det marknadsförande företaget varje gång som produkten nämns eller det på något annat väsentligt sätt berör inlägget. Det räcker inte att saken nämnts i ett tidigare inlägg.
 

 
 
Det saknas fortfarande riktlinjer till vad som gäller exempelvis youtube, instagram, snapchat och andra medier som används till reklam. I övriga länder har man varit tydlig med att #ad kanske inte räcker på instagram, och stora bloggare har fällts för att exempelvis varit på en betald semester som de först i efterhand berättade att var ett samarbete för sina följare om (ex. Kenza). Med andra ord, var hellre på den säkra sidan. Speciellt nu eftersom det blir mer och mer vanligt och det finns enklöa och tydliga sätt att göra detta på. 
 
 
Som hälsning till Finlands Konsument- och konkurrensverk, uppdatera dessa, för det är ändå fem år sedan sist och så mycket har utecklats och hänt sedan dess. 
 
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

8 december: kvinnostarkt

Lördagen var verkligen trevlig, att få träffa en hel del människor och prata om både politik och vardagen i Jakobstad. Anna-Maja bjöd med mig till torget under dagen, vilket var verkligen roligt. Det börjar kännas mer och mer verkligt att jag ställer upp som kandidat, och jag ser så fram emot att komma igång ordentligt. Samtidigt som det känns spännange och nytt, så är jag tacksam över att ha så många kunniga, duktiga och erfarna personer med mig och som finns där för mig. 
 
Att vara en ung kvinna som ställer sig som kandidat har sina utmaningar, dels för att jag inte ännu har lika stort nätverk eller den kunskap som alla andra och även för att jag nu först i december flyttar tillbaka till Jakobstad. Dock så ser jag en hel del fördelar med det också, och starka sidor till att stå som kandidat med Anna-Maja! 
 
- Jag är bara 25 år gammal, och har en hel del att lära mig. Saker jag vill lära mig och utmaningar jag vill åta mig. Jag har både energin, motivationen och viljan till att verkligen gå in för politiken, för det är ju landets framtid det är frågan om, min egen framtid lika så. 
 
- Jag har en hel del erfarenhet av både Jakobstad och Åbo, olika projekt och evenemang och känner att jag är både social och har bra möjligheter att skapa goda kontakter. Tack vare min plats i kommunalfullmäktige har jag redan lärt mig så mycket om vilka vägar vi kan gå via för att kunna påverka, och ser inga hinder för att kunna vara med och påverka i rikspolitiken.
 
- Självklart vill jag komma så långt som möjligt i riksdagsvalet, och ser att alla vi kandidater från SFP har goda chanser och bra målgrupper att nå ut till. En stor fördel för mig är att jag kan och vill nå ut till alla unga, både finsk- och svenskspråkiga, och mitt mål är att få alla ungdomar i Österbotten som är över 18 att rösta. 
 
 
Om du skulle få ändra något i Finland, vad skulle det vara?
 
 
 
SFP - politik - riksdagsval 2019 - svenska folkpartiet - Österbotten
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi