How & Why to travel to Montenegro

Nu har vi nyligen kommit hem från vår resa till Montenegro, och jag är mer än nöjd med resan. Kommer att lista lite för- och nackdelar med Montenegro och tipsa om hur vi reste dit för en väldigt billig slant. Kommer göra fler liknande inlägg i framtiden eftersom jag själv uppskattar alla de resetips jag kan få, hoppas ni kommer gilla inlägget.
 
 

 
 
Monenegro är ett litet land som hör till EU, och ligger till öst om Italien. Kroatien, Albanien, Serbien och Kosovo är grannländer och man kan enkelt åka över till någon av dessa för en dag om man är intresserad. Bästa tid för semesterresa är mellan Maj och September, annars är det också välidgt vackert att passera ifall man är på interrail eller roadtrip. 
 
 
 
Det finns flera mysiga städer längs Montenegros kust, det kändaste området är Budva (dit vi gjorde vår resa). Om man vill ha det bekvämt och få allt planerat så kan man boka sin resa via exempelvis TUI.fi eller apollomatkat.fi där man får flyg, transfer och hotell fixat. Via resebolagen kan man enkelt och snabbt boka sina resor, och får allting färdigt fixat. 
 
Själv föredrar jag att boka flyg och boende separat när vi reser inom Europa. Det går en del direktflyg till Montenegro från Finland, men de är oftast ganska dyra. Själv flög vi via Stockholm och fick det riktigt förmånligt. Via Norwegian.fi fick vi riktigt bra ungdomsrabatt på flyg från Helsingfors till Dubrovnik (Kroatien) och tog sedan buss fårn Dubrovnik till Budva. Detta blev ca 90€/pers Sedan flög vi hem med Ryanair från Podgorica till Stockholm för ca 25€/pers, och tog Viking Line båten hem till Åbo. 
 
Boendet bokade vi via Booking.com, där de hade både bra urval med både lyx- och budgethotell, samt lägenheter. Vi hittade också flera möjligheter via airbnb.fi och har tidigare varit nöjd med bokningar därvia. Vi valde att prioritera en finare lägenhet, med balkong och fin utsikt, istället för något billigare som vi inte skulle ha gillat. 
 
Även om resan var rätt så lång, så var vi nöjda med valet av både resesätt och boende. Vi sparade in på flyg och kunde istället sätta mer pengar på både en båtutfärd och lite bättre middagar. Boendet kan jag verklgien rekommendera, Arvala Lux Apartments i Budva. Vi skrev till värden och bad om ett rum högt upp med bra utsikt och det var precis vad vi fick. Städning två gånger i veckan, bra service och fräsha lägenheter. 
 
 
 
 

 
 
Fördelar
 
Förmånligt med Euro. I Montengro har de Euro, men ändå rätt förmånliga priser. För samma pris som en middag här i Finland kan två personer njuta av både förrätt, varmrätt och dricka till. Dessutom är det otroligt billigt att ta sig fram, både med taxi och buss. Boendena är också billiga jämför med andra resemål i Europa. En viktig sak att komma ihåg är att Cash is King, kort var inte så vanligt betalningssätt i landet. 
 
Miljö och upplevelser. Miljön är ingenting att skoja om, de har både vackra stenstränder och sandstränder, höga mäktiga berg och klarblått varmt vatten. Man kan passa på att vandra, testa på vattensporter, åka på båtutfärder och smaka på deras egna delikata rätter. Kan absolut rekommendera att man testar på de olika stränderna som de har i Budva, en av favoriterna blev Sveti Stefan. 
 
Nära och bekvämt. Det tar bara ett par timmar att flyga till Montenegro från norden, och de flesta service fungerar bra. Man tar sig fram med engelska, dock så är det lättare om man har ryska kunskaper för engelskan var väldigt svag för de flesta, tyvärr. 
 
 
Nackdelar
 
Inga raka vägar. Det finns en del direktflyg från Finland, men det kostade en hel del om man inte har riktigt tur. Rekommenderar att söka via Norwegian eller airBaltic för bra transferflyg. På tal om vägar, så det var heller kanske inte det bästa. Krokiga vägar, knasig trafik och opålitliga förare. Vi funderade på att hyra mopeder för att åka runt, men skulle knappast våga köra där. 
 
Inte de trevligaste. Nu har jag inget emot själva folket eller andra resenärer, men nog märker man ändå skillnad på både service och andras beteende. Jag är van att servitörer skall vara trevliga, välkomna en och tacka för sig. Men de flesta vi stötte på gjorde i princip bara sitt jobb och log knappt åt oss. Många andra turister var verkligen fräcka, trängde ut oss på stranden, bad inte om ursäkt om de gick in i en eller brydd sig strunt i vad en kö betyder. 
 
 

 
Det var mitt inlägg om Montenegro, överlag är jag nöjd och tillsammans med Anders hade vi 9 härliga dagar. Med endast varsin carry-on klarade vi oss hur bra som helst, och fick uppleva ett nytt fint land tillsammans. Svarar gänra på frågor och funderingar ifall du har.
 
 
Travel is the healthiest addiction
 
 
 
Montenegro - budva - kroatien - reseblogg - travel
3
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Marias Memoarer

Så bra och informativ sammanfattning av resan! Finns så mycket i Europa som jag ännu vill se själv. Vet inte ens var jag ska börja!

Svar: Tack Maria, kan nog rekommendera både Kroatien och Montenegro ifall du inte besökt någondera tidigare :)
Ida-Marie

Jarina

Så bra inlägg Ida! Det verkar vara så fint där med både fina stränder och höga berg :)

Svar: Tack ska du ha Jarina :)
Ida-Marie

Danielas Dagbok

intressant inlägg att läsa!

Svar: Tack :)
Ida-Marie