När det handlar om respekt

Detta är en insändare jag skickat till ÖT, men ville också publicera den på bloggen

 

Respekt är något som både skall ges och fås, oavsett vem det är frågan om. När jag var yngre fick jag alltid höra att jag skall respektera vuxna och äldre, men vem skall då respektera mig? 


Som ung i Jakobstad känner jag mig alltför sällan respekterad. Ungdomar idag är väldigt duktiga, driftiga och viljestarka, men jag hör sällan att någon frågar de ungas åsikt när det kommer till utveckling av staden. Är det inte så att ungdomarna är stadens framtid? 


Så mycket kan vi väl respektera unga genom att ge dem en chans att prata, en chans att föra fram sina åsikter. Här om dagen fick jag inte ens prata till punkt utan avbröts med ett skarpt ”nej” när jag lyfte fram ett utvecklingsförslag. Genast kom uttrycket ”vi har alltid haft det såhär så vi ändrar inte på något”. Inte nog med det blev jag kalla ”lilla flicka”. Jag är snart 24 år gammal och vill arbeta för att Jakobstad skall både utvecklas och växa, bli en stad där alla trivs. Hur skall jag kunna trivas i en stad där äldre inte visar någon respekt för mig som ung, inte vill lyssna till mina utvecklingsförslag och nedvärderar mig genom att kalla mig ”lilla flicka”. 


Så den här texten riktar jag till dig, till er, till alla unga i Jakobstad som vill se staden utvecklas och som vill vara med och påverka. Ni förtjänar respekt, förtjänar att få er röst hörd så våga stå upp för er och våga säga era åsikter. Ni är viktiga och ni är en del av stadens framtid. 

 

Gör din röst hörd i kommunalvalet den 9.4! 

 
jakobstad - pietarsaari - umk 2017
7
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Elin

Helt rätt! Tycker också det är jobbigt att äldre sällan tar en på allvar och ser ens åsikter som ogiltiga för att de tycker man är ung och oerfaren.

Svar: Oh så sant! Bara för att vi är unga betyder inte att våra åsikter är sämre. Dagens unga är så smarta, talangfulla och driftiga så vi borde oftare få våra röster hörda! :) Tack för din kommentar!
Ida-Marie

Lille John

Jag håller med! Jag är några år äldre än dig, men även jag har i mina år blivit nedvärderad för att jag är inte född på Kekkonens tid.
Om jag var en gammal politiker eller något sånt skulle jag lyssna till de unga, inte bara för att de kanske har något vettigt att säga, men för att man vill ju ge dem en spark i röven så de åtminstone FÖRSÖKER. Om de sen försöker och det visar sig ha varit en katastrof så... Wops!
Friskt vågat, hälften vunnet, sägs det ju. Man måste ta risker ibland,något som många av den äldre generationen inte vågar.

"Lilla flicka"?! Seriously, vem kallar någon för det? Det är en härskarteknik, för "lilla flicka" kan man säga till typ lågstadieflickor under 10 år. Vid 24 år har du nog passerat gränsen för att kallas "kvinna" eller varför inte bara säga "Ida-Marie" eller bara "Ida", vilket du föredrar.

Och att "så här har vi alltid gjort" är inte ett hållbart argument. Kanske det är DÄRFÖR så många unga inte vill etablera företag eller något i Jeppis, då man hela tiden måste jobba i motvind, för "Så här har vi alltid gjort"? Skulle det inte vara då lättare att försöka etablera sig i Kokkola eller Vasa, där KANSKE de åtminstone hör på en innan de säger nej?

Svar: Oh, tack för din kommentar! Mycket av det här tänkte jag också, och märker att det är dags att både stå på sig mer och inte låta sig tryckas ner av den äldre generationen. Respekt går båda vägar!
Ida-Marie

Nina Gustafsson

Fy tusan för härskarteknik, men tummen upp för nya vindar och nya idér av unga inspirerande företagsamma personer som du!!

Svar: Åh, tack ska du ha Nina!
Ida-Marie

Yvonne

Verkligen irriterande... och så fel! Allas åsikter och idéer ska beaktas, ingen ska behöva bli nedvärderad pga ålder, kön eller annat!

Svar: Nej verkligen inte!
Ida-Marie

Corinne Grönholm

Jaa! Så rätt o bra skrivet! Allas röst ska höras oavsett om du är ung eller gammal, och du har så rätt att unga har så mycket bra idéer och tankar! Har själv också hört på tok för många gånger kommentarer som "lilla du / kära lilla flicka" o blir lika förbannad varje gång, det är inte okej att säga så. Fortsätt stå på dej o kämpa för att göra din röst hörd! :)

Svar: Åh, Tack ska du ha Corinne. Och så sant, tycker alla vi som kämpar för att få mera möjligheter så ska våga stå på oss. :)
Ida-Marie

Danielas Dagbok

Helt rätt!!

Svar: Tack!
Ida-Marie

Petra

Sjukt bra skrivet Ida! Man ska aldrig behöva höra "lilla flicka" eller få ett nej innan man ens kommit till punkt :) Heja Ida!

Svar: Åh tack Petra!!! :)
Ida-Marie