Dublin, more than just a city

Vilken otroligt bra helg jag hade, inte nog med att jag fick vara i Irland (i Dublin närmare sagt) så hade vi otroligt bra väder och så roligt. Lördagen spenderades med Anders, Rasmus och Sara vandrandes runt på Dublins gator, en del pub och restaurangbesök och en hel del skratt. Söndagen fick jag umgås helt med Anders, njuta av tillvaron och se lite mera av Dublin, innan vi sedan på kvällen fick sällskap av hans vänner från Cork och for på Sonata Arctica konserten. Bilderna från konserten får ni se imorgon, hehe! 
 
 
Om jag får säga det själv, så har jag fått en liten crush på Irland. Inte bara på den fina naturen, mysiga städerna utan också de trevliga människorna och den glädje man känner där. Klart det är en sak att vara där lite som på semester än att arbeta/studera där, men nog har Irland vunnit en del av mitt hjärta! 

 
 
cork - dublin - ireland - irland - the spire - trinity college
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

When the sun came to Cork

Förra veckan var jag i Irland, åkte dit på måndag och fick spendera en hel vecka igen i det vackra landet. Började veckan i Cork och fick sällskap av Sara och Rasmus som också kom för att hälsa på Anders. Vi hade lite otur med transport eftersom bussbolaget började strejka, men fick istället njuta av det underbara vädret med lite promander och parkhäng.
 


 


 
 
Så besökte vi även det kända Jameson destilleriet. Det var väldigt intressant att få se var det hela har börjat och hur de producerar Whiskey. Även om jag inte är en så står Whiskey-älskare så var det roligt att få delta i en liten smakprovning, märkte ganska snabbt att den irlänska whiskeyn är verkligen en av de godaste! 
 
Under veckan hade jag lite otur med kameran, inte nog med att jag konstant missade att ladda batteriet eller ta med minneskortet, så försvann även mitt favorit objektiv. Hade också med min lilla Nikon kamera, så ni kommer också få någon form av vlogg som jag filmade från Irland. Mera bilder och filmer får ni se snart! 

 
bulmers - cork - dublin - guinness - ireland - irland - jameson - traveller - whiskey
1
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

När det handlar om respekt

Detta är en insändare jag skickat till ÖT, men ville också publicera den på bloggen

 

Respekt är något som både skall ges och fås, oavsett vem det är frågan om. När jag var yngre fick jag alltid höra att jag skall respektera vuxna och äldre, men vem skall då respektera mig? 


Som ung i Jakobstad känner jag mig alltför sällan respekterad. Ungdomar idag är väldigt duktiga, driftiga och viljestarka, men jag hör sällan att någon frågar de ungas åsikt när det kommer till utveckling av staden. Är det inte så att ungdomarna är stadens framtid? 


Så mycket kan vi väl respektera unga genom att ge dem en chans att prata, en chans att föra fram sina åsikter. Här om dagen fick jag inte ens prata till punkt utan avbröts med ett skarpt ”nej” när jag lyfte fram ett utvecklingsförslag. Genast kom uttrycket ”vi har alltid haft det såhär så vi ändrar inte på något”. Inte nog med det blev jag kalla ”lilla flicka”. Jag är snart 24 år gammal och vill arbeta för att Jakobstad skall både utvecklas och växa, bli en stad där alla trivs. Hur skall jag kunna trivas i en stad där äldre inte visar någon respekt för mig som ung, inte vill lyssna till mina utvecklingsförslag och nedvärderar mig genom att kalla mig ”lilla flicka”. 


Så den här texten riktar jag till dig, till er, till alla unga i Jakobstad som vill se staden utvecklas och som vill vara med och påverka. Ni förtjänar respekt, förtjänar att få er röst hörd så våga stå upp för er och våga säga era åsikter. Ni är viktiga och ni är en del av stadens framtid. 

 

Gör din röst hörd i kommunalvalet den 9.4! 

 
jakobstad - pietarsaari - umk 2017
7
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi