Jakobs Dagar from my perspective

Ja, var skall jag börja. Det är så mycket jag vill få sagt, så många känslor som vill fram. Tror att det är bäst att ta en sak i taget. Nu är det tio dagar sedan veckan tog slut, och jag har hunnit återhämta mig och gå igenom alla händelser om och om igen i mitt huvud. 
 
 
 
Veckan inledes på det allra bästa sättet, men en hel del barnprogram på dagen. Skrattande barn överallt, solen sken och värmen spred sig både ute och inne i hjärtat. Vi försökte ha en hel del "gratis" program, och för övrigt fanns det bland annat trampoliner, hoppborgar, ponnyridning och mycket mer som barnen kunde ta del av. 
 
 
 
 
Söndagkvällen var magisk, mer än magisk, overklig. Vi hade både sång av Johannes Ahlvik, dans av JKG och en mäktig kör som framförde vackra verk. De som missade deras framförande på öppningen ska absolut boka biljetter till höstens shower, Oratorium Skymning gryning. Tror inte att Jakobs Dagars öppningen någonsin varit så stämningsfull och vacker som den var. 
 
 
 
Ett stort grattis till årets Late Jakob, Herr Snellman!
 
 
 
Från början av veckan har jag inte så många bilder, detta på grund av att det mesta regnade bort. Vi hade ett försök till Storloppis på måndag och så kom Aki och Heli Palsanmäki (kände från tv-programmet Huutokauppakeisari) och höll auktion på torget. På tisdag var det fokus på träning och hälsa, samt på föreningar och företag. Dagen gick för det mesta åt till att förbereda onsdagens andra satsning på Storloppis, men denna gång ner i Torgparkering Ludvig.
 
På grund av det urusla vädret på onsdag körde vi Storloppis 2.0 nere i parkeringsgrottan. Närmare 70 försäljare kom och köpare dök upp redan innan 9 på morgonen. Bilden är taget strax efter 9 och vid lunchtid var det fullt med folk nere i grottan. Det blev en verkligt lyckad dag.
 
 
 
Både försäljare och köpare verkade nöjda med satsningen.
 
 
 
Kvällens show levererades av Texasbandet Reverend Peyton's Big Damn Band. Så duktiga.
 
 
Till torsdagen fick vi vädret på vår sida, och då var det dags för det lokala mattorget som Foodly ordnat. Lyfter hatten till dig Sofie som kämpat med eventet och lagt hela ditt hjärta i det. So strong! På torget samlades en hel del REKO försäljare, och så många söta djur. Bland annat ponnysar, lamm, kaniner, höns m.m.
 
 
 
Årets kock Mathias Åhman var på plats och kockade av de närproducerade produkterna.
 
 
 
Eftersom torsdagen var den lokaladagen så var alla Finn Jakobstads artister helt lokala, och kvällens toppades med rap-festivalen Jeppis Summer Jam. Artistera Costa, Tom Alfons, Walt Miguel och några gästartister bjöd på en rejäl show. Tycker det är fantastiskt att vi har så många lokala talanger här i Jakobstad.
 
 
 
 
På fredag var det fullrulle dagen lång, med marknaden och planering inför lördagen. Självklart går inget upp mot fredagkvällens storsamling i parken, närmare 12 000 besökte parken för att ta del av KAJ. Killarna levererade en härlig show och fick verkligen publiken med sig.
 
 
 
KAJ, Österbottens... ja hela Svenskfinlands största artister kan man säga.
 
 
 
Fredagkvällen avslutade med härlig musik av Ile Kallio Big Rock Band.
 
 
 
 
Och så var vi här, den stora dagen. Lördagen är kanske den viktigaste dagen, för det är så mycket som händer på en gång. Dagen börjar med Gammaldagstorg, det mysiga försäljningstillfället på torget där det säljs allt mellan handgjort, bakverk och lite design. Sedan fortsatte vi med att återuppta paraden, och ha non-stop program i skolparken. Den enda pausen jag hann ha under dagen var den 40 minuters "snabbt-hem-via-och-dusha" stunden, men det var så värt det.
 
 
 
I årets parad deltog Late Jakobar genom åren, guiderna, Energy Dancers, JKG, FF Jaro och det hela leddes av Drumphonix. Jag kan säga att när paraden drog igång, grät jag glädjetårar.
 
 
Så kom kvällen, rockmusiken tog över skolpaken och bänden Eclipse och One Desire visade vad äkta musik ska vara. Eclipse killarnas låtar är fantastiska, musikaliska och många blev överraskade över deras härliga framträdande. One Desire avslutade kvällen med en rejäl show, som fick en att känna som att det här verkligen är en festival. Jakobs Dagar är trots allt en stadsfestival, och självklart vill vi att det skall kännas som vilken storfestival som helst.
 
 
 
 
När One Desire spelade var det både pyro och fyrverkerier som gällde.
 
 
 
 
Finn Jakobstads facebooksida hittar ni en hel del livesändningar.
 
 
 

 
Vet ni vad, nu är det över. Årets Jakobs Dagar var så lyckade, roliga, moderna och ärligt talat det bästa året någonsin. I alla fall enligt mig. Tror att jag skall ta och gå igenom en hel del lärdomar i ett skillt inlägg, för det här blir annars alltför långt. Jag kan åtminstone avsluta med att säga hur liten del jag har gått igenom i bloggen, hur mycket det egentligen är frågan om. Så mycket program, så många delaktiga och så mycket som hänt. Det är svårt att få med allt, men avslutar inlägget med Jakobs Dagars videon än en gång för att den sammanfattar verkligen en stor del av veckan.
 
TACK!
 
Ile kallio big rock band - KAJ - cafe i jakobstad - eclipse - finn jakobstad - fitness club jakobstad - jaakon päivät - jakobs dagar - jakobstad - jeppis summer jam - one desire
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi