Vilka spännande finalister det blev till Galan 2016, hihi!

Ikväll är det äntligen dags att avslöja årets finalister till Galan 2016! I år är det en hel del både nya och bekanta ansikten, och tycker verkligen alla är lika duktiga. Mest spåännande kommer det bli under själva galakvällen såklart, och tänk.. nu är det bara 19 dagar kvar. Jisses vad tiden har gått snabbt. Är ni lika taggade som jag?
 
Klicka här för att komma till röstningen!
 
 
Bloggala - Galan 2015 - finlandssvenska bloggare - galan - galan 2016
5
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Finns det intresse för bloggseminarier?

Under de senaste åren har det snurrat runt så många frågor i bloggvärlden angående samarbeten på bloggar, marknadsföringslagar, egna firmor för bloggandet och så mycket mer. Efter ett inlägg på bloggkoll om samarbeten fick jag en hel del att tänka på. Först och främst vill jag be om ursäkt för att inte mitt senaste vlogg-inlägg hade tydlig text om samarbete, en del av videon var helt på eget initiativ men klippen från eventet är självklart i samarbete med Mäenpää rakennus! 
 
Många är fortfarande osäkra på hur vi skall gå till väga, vad räknas egentligen som samarbete och vad betyder bloggåvor. Vad är skillnaden på pressutskick och ett föratgssamarbete? Hur kan man skapa en firma för sin blogg, fakturera bloggsamarbeten utan firma och vad gäller egentligen för bilder och videor? Det skulle vara så intressant att få svar på dessa funderingar, och själv har jag också några frågor jag vill få svar på. Vad tror ni, borde Finemang ordna någo bloggseminarie med ämnen som dessa?
 
Vilka ämnen vill du i så fall veta mera om? 
Bloggsamarbeten. Marknadsföring. Fakturering. Starta eget. eller annat?
 
 
9
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Är det bara unga flickor som använder kläder i Jakobstad?

Jakob Center, Jakobstads nya köpcentrum har varit öppet i ett par timmar och redan nu hittar jag så många negativa kommentarer om stället. Till först blev jag arg, men sedan kom jag för mig att lite små skratta och försöka få lite vettiga tankar fram av dessa kommentarer. Självklart får alla dela med sig av sina åsikter och tankar, så då får jag väl svara på dessa jag också:
 

 
Visst det är bra att det händer saker i stan, Men det här är inget köpcenter, det här är en gigantisk HM butik med en Cubus butik, Seppäla butik och Robert's coffee inget mer!

" Köpcentrum (plural köpcentra, eller köpcentrum), även shoppingcenter, är en koncentration eller samling av butiker och varuhus, ofta med inslag av serveringar och olika typer av annan service. Det finns dels centralt belägna köpcentra i stadskärnor eller stadsdelar, dels externt lokaliserade sådana i utkanten av eller utanför tätorten. De senare förutsätter normalt bilburna kunder. " 
 
Tre klädbutiker med stora utbud och ett café till att sitta ner och få lite sött och salt, jag tycker Jakob Center passar bra in i Wikipedias beskrivnin på köpcentrum! 
 
 
Överstora butiker brukar försvinna av sig själv då småflickornas pengar tar slut.
 
Oh, jag visste inte att det är endast småflickor som använder kläder, eller är det så att personer går runt nakna och fryser på vintern? Nej men så är det ju inte. Om butikernas utbud inte faller en i smaken och man väljer andra butiker så är det väl eget val och inte småflickornas pengar som tar slut! 
 
 
Varför inte ex. Tgr, Teknikmagasinet, Hobex eller någon annan hobby butik som ingen annan stad i närheten har..
 
Det finns flera lediga snygga lokaler i Jakobstads centrum, och vem som helst skulle väl få öppna vad de känner att behövs! Självklart läser jag ofta kommentarer som "man borde öppna ..." eller "man borde ta hit flera...", den här MAN är väldigt populär, men som jag förstått så är det ju upp till vem som helst att ta initiativ och öppna eget eller ta hit en kedja!
 
 
Handeln sker på nätet. Så föråldrat att tro att Kokkola skulle vara orsak till att affärerna i Jakobstad inte går bra. Wakie wakie!
 
Jo jag är riktigt vaken, och hörde fortfarande kommentarer på sommaren som "jag måste till kokkola/vasa för att shoppa" för det finns faktiskt väldigt många som vill prova och känna på kläder, skor etc. innan de väljer att köpa. När Kokkolas köpcenter byggdes och fyllde staden med så många butiker så drog det absolout en stor del av köpkraften dit, nu får vi ju hoppas att många väljer att shoppa i Jakobstad när fler och fler butiker öppnar här också! 
 
 

 
 
En liten tankeställare till alla de som gnäller och dissar de nya köpcentret och affärerna där:
  • Känner du att du saknar någon butik eller tjänst? Varför inte se till själv att det kommer till stan då? Nästan vem som helst får bli företagare och öppna butik, affär eller restaurang i centrum. Klaga inte på att andra borde göra en massa saker, då du själv kan vara med och påverka och få hit det du saknar! 

  • Just nu finns det åtminstone 4 lediga centrumlokaler, säkert flera också. Nu om någonsin är chansen att satsa på centrum och om du vet vad du vill göra, vet va du saknar så bring it on! 
    Tips: Åströms-huset (gamla seppälä), Opticenter-lokalen (breve Fredrika caféet), Gamla HomeFun (i Forum huset), på storgatan (breve Kaffia), i Halpa-Halli huset (mitt emot Black Sheep)

  • Många kedjor tackar nej till Jakobstad på grund av den lilla folkmängden som bor i staden. Det som de inte tänker på är den stora regionen som också ger köpkraft, det vill säga Jakobstad + Pedersöre + Larsmo + Nykarleby + Kronoby. Tyvärr går de ofta efter stadens invånarantal och räknar lönsamheten efter det. Därför skulle en samkommun och mera samarbete löna sig i vår region, då skulle så många fler kedjor/affärer tacka ja till staden!
 

 
Jag tror på Jakobstad!
 
 
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi