Gör inte mina misstag om stressen tar över

Visste ni att en hel del studeranden och arbetare får burn out, just vid den här tiden på året. Varför då? Jo för att det ofta är nu som alla deklarationer ska vara inne, alla tenter ska skrivas, antagningar skickas in, tävlingar och matcher börjar och stressen kryper fram. Men hur vet du att du är på väg att bli utbränd?
 
Forbes.com tar upp en bra artikel om utbrändhet och vilka kännetecken det har, bland annat kan det börja med att du känner dej totalt utmattad. Morgonen känn omöjlig, dagen extremt lång och stressig och när du äntligen får krypa ner i säng så känns kroppen och huvudet så slutkörda, Dessutom kan du känna att du har brist på motivation, soffhäng lockar mer än en kväll med vännerna, skolarbetet känns som plågor och arbetet lockar inte det minsta. Även om du lätt blir irriterad, arg, på dåligt humör eller glömmer att ta hand om dig själv kan man märka att något inte stämmer. 
 
Om du märker att din vardag passar in på alla desa punkter, bör du nog tänka efter hur du på riktigt mår! Jag märker själv hur jag passade in på allt, och inte bara en åt gången utan flera samtidigt. Märkte att jag igår kväll brast ut i tårar för jag var så stressad och trött, så jag insåg att det är dags att lyssna på kroppen. 
 
 
 
För att orka igenom en stressig period, och inte bli utrbränd finns det några grejer du kan tänka på. Se till att faktikt ta lediga stunder, och vila ut ordentligt. Lägg dig i tid och sov tillräckligt, ta en extra kaffepaus eller kolla en film på kvällen istället om du känner för det. Kom ihåg också att äta ordentligt så din kropp inte kollapsar, få i dig protein, vatten och grönsaker och kanske lite extra vitaminer också! 
 
Om du inte är en kalendermänniska, bli det.. Eller bli åtminstone organiserad. Har du mycket på gång och att hålla reda på, så är det bäst att få det strukturerat, och då kan du känna dig bättre förberedd. Och en viktig sak, tillåt dig själv att vara "offline", alltså ingen dator, ingen telefon, inget nät för en stund. För har du någonsin märkt att sociala medier, samtal och textmeddelanden kan stressa dig? Glöm omvärlden och njut av tillvaron!
 
 
 
Egna upplevelser:
 
Nu kommer jag gå in på en verkligen personlig nivå, för jag tänker nämligen berätta om min dag när jag insåg att jag är på väg att få en burn out. Så om ni vill höra hur jag kände igen min situation, så läs vidare!
 
Jag har ett par veckor nu intalat mig om att slutet på mars och hela april månad kommer att vara så jobbiga och stressiga veckor, så nu när de kom emot så var jag nästan rädd. I tisdags började jag kasta upp, troligtvis matförgiftning, men eftersom ingen annan reagerat på samma sak så antar jag att det kan ha varit stressmage (alltså när man är så stressad så man blir illamående). Håller på med slutarbetet som bäst och har under veckan försökt skriva en hel del på det, samtidigt som jag skriver färdigt en del bokreflektioner till mina kurser OCH går två kurser via Öppna Universitetet. Inte nog med det börjar tävlingssäsongen och det har varit en hel del stress med anmäkningar, tävlingsserier, träningar och skjutser hit och dit, vilket har lagt på ännu mer stress till vardagen.
 
Nå, i onsdags ännu kände jag att hej, jag har läget under kontroll, va ska int dethär gå. Så kom jag hem efter jobbet på onsdag kväll, insåg att jag har en tent att läsa på och uppgifter att lämnas in, samt anmälningar som gått fel. Jag fick panik, brast ut i tårar och ful-grät åt min panik en stund. När jag sedan skulle sova (efter att jag sent på kvällen/natten läst allt) så kände jag mej slutkörd. Idag ännu när jag vakna kände jag hur allting krockae, hur alla uppgifter blir halvbra gjorda och jag förstår fortfarande inte hur tävlingarna ska gå. Flickorna är duktiga, så jag litar på dem, men jag känner mig så misslyckad som tränare! Det som jag märkt att kom ut idag var absolut negativiteten, och irritationen, och sorgen, och stressen, och allt tog jag ut på min sambo.. vilket han inte förtjänade. Ush så hemsk jag kände mig. 
 
Så, nu när jag sitter på bussen på väg till Helsingfors, så inser jag att det är dags att ta ett steg bakåt, och inse att jag är på väg att få en burn out om inte läget ändras. Imorgon skall jag försöka njuta av tillvaron, dagen i Helsingfors, sällskapet av släkten och det att jag får unna mig något roligt. Och hej, jag ska äta någon riktigt lyxig lunch imorgon, bara för att skämma bort mig själv, hehe!
 
Bara för att hon ler, betyder inte att hon mår bra. Kom ihåg att ta hand om er själva!
 
 
5
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Mobilblogg: Samla krafterna, nu kör vi!

Så var det onsdag igen, en av de stressigaste dagarna i veckan och nu när den här veckan är fylld av arbete och tävlingar så känenr jag att jag verkligen är i behov av en semester. Har planerat in en veckas ledighet åt mig i maj, för utan det skulle jag knappast orka gå framåt. Vad jag ska göra eller vart det bär av har jag ingen aning om, det återstår att ses! 
 
Började åtminstone den här dagen på bästa sätt, men ordentlig frukost och en god kopp kaffe innan vi for iväg med Anders till biblioteket för att arbeta en stund. Snart ska jag iväg på föreläsning, sedan möte i skolan och så arbete till kvällen. Ja och sedan fortsätta på slutarbetet, woop alltså. Men imorgon får jag åka till Helsingfors, så roligt det blir! 
 
 
 
coffee - international nutella day - kaffe - mini nutella - nutella - plättar - protein - protein pancakes - protein plättar - scitec - scitec nutrition
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Var ha du vari? Varför så tyst?

Ja hörni, ibland behöver man en paus från skrivandet, speciellt när man har en miljon skolarbeten också att få gjort. Så under påsken tog jag lite skrivledigt och bestämde mig för att bara njuta av tillvaron och intre stressa med att hinna uppdatera bloggen. Vilket var riktigt skönt. Idag när jag trodde jag sku få vara ute, träffa Annica, gå på cafe och arbeta på skola så har jag tydligen bara fått må skit. Började plötsligt känna mig illamående och for hem från skolan, och har kastat upp ett par gånger. Inte magsjuka, så antar jag reagerade mot något jag ätit.
 
Vi tar nya tag imorgon istället!
 
Och hej, en stor kram till Maria, som har fått vara med om en del motgånger på senast. Tror verkligen att din livd-ber-och-dal-bana kommer börja gå uppåt och räta ut sig inom kort, och hur det än går och vad som än händer så har du mig och Finemang, glöm inte det! <3
 
 
 
 
2
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi